Dolar 35,1550
Euro 36,6875
Altın 2.978,86
BİST 9.949,01
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 8°C
Yağmurlu
İstanbul
8°C
Yağmurlu
Cum 9°C
Cts 9°C
Paz 10°C
Pts 11°C

2024, Küresel Isınmanın 1,5 Dereceden Fazla Olduğu İlk Yıl Olabilir

Bilim insanlarına göre 2024, küresel sıcaklıkların endüstri devrimi öncesine göre en az 1,5 derece sıcak olduğu ilk yıl olabilir.

2024, Küresel Isınmanın 1,5 Dereceden Fazla Olduğu İlk Yıl Olabilir
13 Kasım 2024 23:39
78

Dünya bu yıl ilk kez sanayi devrimi öncesi döneme kıyasla 1,5 derece daha sıcak bir yıl yaşayacak gibi duruyor. Bu sıcaklık artışı geçen yılın rekorunu da geride bırakacak ve 1991-2020 ortalamasının da 0,6 derece üzerine çıktı. Konuyla ilgili bulgular, şu anda Azerbaycan’da devam eden COP29 İklim Zirvesi’nde Copernicus, Berkeley Earth ve İngiltere Meteoroloji Kurumu tarafından açıklandı.

Bu yılın başlarında El Nino hava olayı nedeniyle sıcaklıklar artıyordu ancak bu etki geçtiğimiz aylarda sona ermişti. O dönemde başlayan aşırı ısınma da iklim sistemini sarsıyor ve küresel olarak aşırı hava olaylarının yaşanmasına neden oluyor. Sadece bu yıl Valencia’da sel felaketi, ABD’de Milton Kasırgası, Peru’da orman yangınları ve Bangladeş’te pirinç tarlalarının yol olması gibi vakalar yaşanmıştı.

Ekstrem hava koşulları yeni gerçeğimiz olabilir

Dünya Meteoroloji Örgütü’nden Celeste Saulo,  “Aşırı yağışlar, hızla güçlenen kasırgalar, ölümcül sıcak hava dalgaları, kuraklıklar ve orman yangınları artık yeni gerçeğimiz,” ifadelerini kullandı. Avustralyalı iklim bilimci Mark Howden ise “Eğer liderler ve şirketler hızla önlem almazsa 3°C daha sıcak bir dünyaya doğru gidiyoruz, 1.25 derece sıcaklık artışında bile dünya genelinde büyük etkiler gördük, daha yüksek seviyelerde etkiler çok daha yıkıcı olabilir.” diyerek liderlere çağrıda bulundu. 

Öte yandan eşiğin 1,5 derece aşılmış olması, Paris Anlaşması’ndaki hedefin kalıcı olarak aşıldığı anlamına gelmiyor. Bu hedefler değerlendirilirken on yıllık ortalamalar ele alınıyor. Öte yandan bazı bilim insanlarına göre bu hedef çoktan aşıldı ve önemli doğal sistemler de çökmenin eşiğine gelmiş durumda.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.