Dolar 34,7510
Euro 36,5219
Altın 2.951,38
BİST 9.878,67
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 12°C
Az Bulutlu
İstanbul
12°C
Az Bulutlu
Per 14°C
Cum 16°C
Cts 17°C
Paz 18°C

Uyurken Aslında Beynimiz de Bir Nevi “Temizleniyor”: Peki Ama Nasıl? (Hem de Biyolojik Olarak!)

Uyku esnasında her ne kadar rahatlıyorsak aslında bunun bir sebebi var. Beynimiz, bu esnada büyük bir temizlik gerçekleştiriyor.

Uyurken Aslında Beynimiz de Bir Nevi “Temizleniyor”: Peki Ama Nasıl? (Hem de Biyolojik Olarak!)
12 Kasım 2024 09:51
57

Biz bunu psikolojik olarak düşünsek de hayır, aslında gerçekten de uyku sırasında beynimizde bir temizlik işlemi yaşanıyor.

Peki ama nasıl?

Uyku eşittir beyin temizliğidir.

Beyinde tüm gün oluşan metabolik çöpler, uyku esnasında temizlenmiş oluyor. Beyin, temizlenmesi en gerekli organlarımızın başında geliyor. Çünkü yapılan araştırmalar, beyinde oluşan atıkların temizlenmemesinin, birden fazla soruna yol açacağını doğruluyor.

Aslında vücudumuzdaki her organ, görevini yerine getirdikten sonra metabolik artıklar üretiyor. Bu artıkların, hücreden atıldıktan sonra o bölgeden de temizlenmesi gerekiyor. Hücreler arası boşluğa atılan çöpleri temizleyen lenf sistemi de işte dam da bunun için var.

 Lenf sistemimiz, her saniye hücre atığıyla uğraşıyor.

Ancak beyinde durum birazcık daha farklı. Çünkü beyinde lenf damar ağı yok, bu yüzden beynimizin “temizliği” biraz daha farklı bir sisteme dayanıyor. Beynin temizlik işlemi, vücudumuzun diğer sistemlerinden farklı olarak, özellikle gece uykuda gerçekleşir. Bu sürece glimfatik sistem diyoruz.

Glimfatik sistem, beyin hücrelerinin faaliyetleri sırasında ortaya çıkan metabolik atıkları ve diğer toksinleri temizliyor. Bu atıklar, özellikle enerji üretirken beynin ürettiği amiloid protein artıklarını içeriyor; bu proteinler beyin hücreleri için zararlı olabilen bir tür “kötü” protein olarak kabul ediliyor.

Gün boyunca bu toksinler birikirken, gece uyku sırasında beyin, kendisini toparlamak için bir temizlik yapar.

Fakat bu temizlik, yalnızca uyku esnasında verimli bir şekilde gerçekleşiyor. Beynin detoks süreci, uyandığınızda neredeyse tamamen duruyor, yani uyandığınız anda beyin temizliği %95 oranında azalıyor. Dolayısıyla uyku, beyin temizliği için en iyi zaman dilimini oluşturuyor.

Alzaymırın gelişimiyle ilişkilendirilen amiloid beta proteini, bu temizleme işlemi düzgün işlediğinde vücut tarafından yok ediliyor. Alzaymırda bu proteinin birikimi aşırı seviyelere ulaştığı için glimfatik sistem, bu birikintileri temizlemekte yetersiz kalıyor. İşte beyin fonksiyonlarının bozulmasının sebebi de tam olarak bu.

Beyin temizlik sürecini gerçekleştirirken uyku pozisyonu da o kadar önemli.

Beynin temizliğini en verimli şekilde yapabilmesi için belirli bir “yer çekimi” ve “boşluk” gereksinimi duyuyor. Çalışmalara göre yan yatmak, bu temizlik sürecini en iyi destekleyen pozisyonların başında geliyor.

Tabii bu sistemin verimli çalışması, verimli bir uykudan geçiyor. En verimli uyku saati, gece saat 23.00 civarında. Çünkü bu saat, biyolojik uyku hormonlarımızın en yüksek seviyeye ulaştığı zamanı kapsıyor.

Kaynaklar: UCL, NIH

İlginizi çekebilir:

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.