Dolar 35,1385
Euro 36,6958
Altın 2.971,09
BİST 9.949,01
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 8°C
Yağmurlu
İstanbul
8°C
Yağmurlu
Cum 9°C
Cts 9°C
Paz 10°C
Pts 11°C

Tarihte İlk Kez Klonlanmış Bir Canlı Doğum Yaptı

Klonlanmış bir siyah ayaklı dağ gelinciği, iki yavru dünyaya getirdi ve doğum yapan ilk klon canlı oldu.

Tarihte İlk Kez Klonlanmış Bir Canlı Doğum Yaptı
12 Kasım 2024 01:51
101

Siyah ayaklı dağ gelincikleri, 1979 yılında soyu tükendiği düşünülen canlı türleri arasında yer alıyordu. Daha sonra doğada bir yerlerde varlığını sürdürdüğü ortaya çıkan bu canlılar koruma altına alındı. Bilim insanları daha sonra bu sevimli canlıları klonlama yoluna gitti. Klon dağ gelinciklerinden biri, biri erkek biri dişi olan iki yavru dünyaya getirdi. 

Bu iki sevimli bebeğin annesi böylece bir klon canlıdan doğan ilk bebekler oldu. Bebeklerin annesi olan Antonia, 1988 yılında ölen Willa adlı bir siyah ayaklı dağ gelinciğinden klonlanmıştı. Bu klon yavruları, türün devamlılığını sağlamak için de büyük öneme sahip.

Klonlama türün tek şansı olabilir

Araştırmacıların bulduğu son siyah ayaklı dağ gelinciği kolonisi 18 üyeye sahipti. Gözetimli olarak üremesi sağlanan bu canlıların sayısı günümüzde 350’ye kadar çıkmış durumda. Öte yandan hepsi aynı aileden gelen bu canlıların genetik çeşitliliği oldukça düşük ve bu da adaptasyon yeteneklerini azaltıyor. Bu durum, azalan yaşam alanları ve av hayvanlarının sayısındaki düşüşle birlikte ele alındığında siyah ayaklı dağ gelinciklerinin risk altında olduğunu gösteriyor. 

Bazı uzmanlar türün kurtuluşunun klonlama çalışmalarında olduğunu söylüyor. Örneğin bir dokudan alınan hücreler ile klonlanan Antonia, bugün doğada yaşayan bir türdeşinden üç kat daha fazla özgün gen taşıyor. 

Araştırmacılar şimdi klonların üreyebilmesi sorununun çözüldüğünü, sıranın bu genetik olarak farklılıklara sahip canlıların yeniden doğadaki gruplarla kaynaşmasının sağlanmasına geldiğini belirtiyor.

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.