Dolar 35,2192
Euro 36,7765
Altın 2.963,45
BİST 9.654,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 12°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
12°C
Hafif Yağmurlu
Sal 15°C
Çar 11°C
Per 9°C
Cum 10°C

Kazakistan 2060’a Karbon Nötr Olacak

Cumhurbaşkanı Tokayev, iklim değişikliğiyle mücadelede işbirliğini vurguladı ve 2060 hedefini açıkladı.

Kazakistan 2060’a Karbon Nötr Olacak
12 Kasım 2024 21:33
42

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, iklim değişikliğiyle mücadelede uluslararası işbirliğinin önemini vurgulayarak Kazakistan’ın, 2060 yılına kadar karbon nötr hedefine ulaşmak istediğini bildirdi.

Kazakistan Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre Tokayev, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 29. Taraflar Konferansı’ndaki (COP29) Dünya Liderleri İklim Eylem Zirvesi’nin (WLCAS) açılışında konuştu.

İklim değişikliğiyle mücadelede uluslararası işbirliğinin önemini vurgulayan Tokayev, Kazakistan’ın 2060 yılına kadar karbon nötrlüğe ulaşma gibi iddialı bir hedefi olduğunu bildirdi.

Tokayev, Yeni Kolektif Sayısallaştırılmış Hedef’in (NCQG), karayla çevrili ve gelişmekte olan ülkeler başta olmak üzere iklim değişikliğine karşı en savunmasız bölgelere odaklanması gerektiğinin altını çizdi.

Orta Asya’nın çok sayıda iklim riskiyle karşı karşıya olduğuna dikkati çeken Tokayev, iklim değişikliği ile mücadelede önlemlerin etkinliğini artırmak için yapay zeka, uydu izleme gibi çeşitli ileri teknoloji araçların yaygın olarak kullanılması gerekliliğine vurgu yaptı.

Tokayev, uranyum üreticisi olarak ülkesinin düşük karbonlu nükleer enerjinin geliştirilmesinde küresel rol oynadığını belirterek “Kazakistan, dünya uranyum arzının yüzde 43’ünü sağlıyor.” dedi.

İklim değişikliğinin halihazırda küresel su döngüsünü önemli ölçüde etkilediğini kaydeden Tokayev, “Suyla ilgili afetler tüm doğal afetlerin yüzde 80’inden fazlasını oluşturuyor. Bu sene Kazakistan, benzeri görülmemiş bir sel felaketi ile karşı karşıya kaldı. Gelecekte bu tür olaylara hızlı tepki vermek için kapsamlı bir risk yönetim sistemi uyguluyoruz. Su gündemini güncellemek amacıyla da Kazakistan, Fransa ile ortaklaşa bu yıl aralıkta ‘One Water Summit’ zirvesini düzenleyecek.” ifadelerini kullandı.

Tokayev, ayrıca Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in Hazar Denizi’nde kıyısı olan ülkelerden bir uzman grubu oluşturulmasına yönelik girişimini desteklediklerini dile getirerek, “Hazar Denizi tehdit altında. Dünyanın en büyük gölünü kurtarmak, uzun vadeli uluslararası işbirliği gerektiren ortak sorunumuzdur.” değerlendirmesinde bulundu.

Tokayev, Kazakistan’ın Aral Gölü’nü korumak için somut adımlar attığını da sözlerine ekledi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.