Dolar 34,7523
Euro 36,4989
Altın 2.951,46
BİST 9.876,51
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 12°C
Az Bulutlu
İstanbul
12°C
Az Bulutlu
Per 14°C
Cum 16°C
Cts 17°C
Paz 18°C

Bir sonraki akıllı saatiniz tamamen pilsiz olabilir

İçerisinde pil olmayan bir giyilebilir cihaz, hayal olmaktan çıkıp gerçeğe dönüşebilir. Power-over-Skin ismi verilen yeni bir teknik, cihazların ihtiyaç duydukları gücü derimizden almasını amaçlıyor.

Bir sonraki akıllı saatiniz tamamen pilsiz olabilir
12 Kasım 2024 09:09
57

Üreticiler, hala modern giyilebilir cihazları pilsiz hale getirmenin yollarını arıyor. Görünüşe göre Carnegie Mellon Üniversitesi’nden yeni bir araştırma makalesi, işte bu soruna bir çare bulmuş olabilir. Bilim insanları, giyilebilir teknolojinin cilt teması ile enerji alabileceği bir teknik geliştirdiler.

Future Interfaces Group araştırmacılarının geliştirdiği ve Power-over-Skin adını verdikleri yöntem sayesinde, artık akıllı saatler gibi cihazların cihaz içinde bir pil bulunmadan tasarlanması mümkün olabilir. Temel olarak bu yöntem, vücuda takılan tek bir pille çalışan vericiden cilde takılı bir dizi pilsiz cihaza güç gönderilmesini sağlıyor. Araştırmalar, insan vücudunun etkili bir şekilde 40 MHz RF enerjisi ilettiğini buldu ve Power-over-Skin de gücü cilde dağıtmak için buna güveniyor.

Araştırmacılar Andy Kong, Daehwa Kim ve Chris Harrison, tek bir vericiden tüm vücuda güç iletebileceklerini söylüyorlar. Ayrıca iletebilecekleri güç miktarının verici ve alıcıların yakınlığına bağlı olduğunu söylüyorlar. Örneğin, ön kolda bir verici ve bilekte bir alıcı olması daha yüksek mikrowattlar sağlanabiliyor.

Araştırmacılar, testlerinde bir LED küpe, bir hesap makinesi ve joystick kontrollü bir Bluetooth yüzüğü çalıştırabildiler. Ayrıca akıllı telefon, VR başlığı ve ayakkabı gibi mevcut nesnelere vericiler yerleştirmeyi denediler ve sistemin giysi üzerinden de çalışabildiğini belirtiyorlar.

Tahmin edebileceğiniz gibi, bu yöntem neredeyse her alanda büyük avantajlar sağlayacaktır. Cihaz üzerinde batarya bulunmaması cihaz ağırlığında ve boyutunda kayda değer bir fark yaratacaktır. Belki de daha önemlisi, hasta üzerinde kalıcı bir şekilde durabilecek pilsiz cihazlar gibi yeniliklerle tıp alanında muazzam bir etki yaratabilir.

Power-over-Skin’in ekolojik açıdan önemli olan bir diğer net avantajı da, giyilebilir cihazların kendi pillerine sahip olmak yerine tek bir verici kaynağından güç paylaşması sayesinde batarya üretimi için ihtiyaç duyulan doğal kaynakların üzerindeki azaltması olacaktır.

Ancak vücudu RF enerjisi için bir kanal olarak kullanmanın insan sağlığı üzerinde herhangi bir olumsuz yan etkisinin olup olmadığı bu yöntemin en önemli endişe kaynağı olarak dikkat çekiyor. Makalede, RF enerjisinin küçük bir temas alanından geçtiği sıcak noktalardan kaçınma ihtiyacından bahsediliyor. Ancak henüz uzun süreli tıbbi bir inceleme yapılmış gibi gözükmüyor.

Araştırmaya göre, hiçbir katılımcı test sırasında rahatsızlık veya ağrı yaşamadı. Uzun süreli maruziyetten kaynaklanan herhangi bir komplikasyon olmadığı varsayılırsa, Power-over-Skin giyilebilir cihazların nasıl tasarlandığı ve çalıştırıldığı konusunda büyük bir değişime sebep olabilir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.