Dolar 34,9448
Euro 36,6091
Altın 3.014,48
BİST 9.973,91
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 9°C
Az Bulutlu
İstanbul
9°C
Az Bulutlu
Cts 10°C
Paz 9°C
Pts 10°C
Sal 11°C

Altında fahiş fiyata önlem

Mücevher üreticilerinin kullanımı için ham altın kotası belirlendi. Üreticiler, bağlı oldukları oda tarafından düzenlenecek kapasite raporları ile 50 kilograma kadar işlenmemiş altın alımı için başvuruda bulunabilecek.

Altında fahiş fiyata önlem
12 Kasım 2024 12:34
36

Kuyumcuların altına erişimde yaşadıkları sorunların giderilmesi ve altın fiyatlarındaki artışın olumsuz etkilerinin azaltılması amacıyla mücevher üreticilerinin kota kapsamında ham altın ithal etmelerinin önü açılacak.

Milliyet’ten Mithat Yurdakul’un haberine göre Hazine ve Maliye Bakanlığı Finansal Piyasalar ve Kambiyo Genel Müdürlüğü’nün konuyla ilgili yazısında, işlenmemiş altın ithalatında yaşanan yükselişin cari açık ve ödemeler dengesi üzerindeki olumsuz etkisi nedeniyle, 2023’ten itibaren işlenmemiş altın ithalatı için kota uygulandığı, kotanın bir bölümünün Ziraat Bankası ile Vakıf Katılım Bankası’na tahsis edildiği hatırlatıldı. Sektörden gelen talepler sonucunda, mücevher üreticilerinin hammaddeye erişimde yaşadıkları sorunların giderilmesi ve fiyat marjlarındaki artışın olumsuz etkilerinin azaltılması amacıyla kota kapsamında işlenmemiş altın satın alımına imkan sağlandığı belirtilen yazıda, mücevher üreticilerinin bu aydan itibaren işlenmemiş, yarı işlenmiş, toz halde altın imalatı için başvuruda bulunulabileceği kaydedildi.

Buna göre işlenmemiş, yarı işlenmiş, toz halde altın imalatı ile gümüş veya adi metallerin altınla preslenerek kaplanması, altın ve gümüşün platinle kaplanması, takı ve mücevher imalatı, mücevher ve takı toptan ve perakende ticareti gibi sektörlerde faaliyet gösterenler, “mesleki faaliyet belgesi” veya “sicil tasdiknamesi” belgeleri ve bağlı oldukları oda tarafından düzenlenecek kapasite raporları ile 50 kilograma kadar işlenmemiş altın alımı için başvuruda bulunabilecek. Başvurular Ziraat Bankası ve Vakıf Katılım Bankası’na yapılacak. Ödemeler yapıldıktan sonra işlenmemiş ithal altın kuyumculara teslim edilecek. Altın teslimatları İstanbul’dan gerçekleştirilecek. Mücevher üreticileri tarafından bir ay içerisinde birden fazla bankaya altın alım talebi iletilemeyecek, aksi halde kuyumcunun tüm talepleri iptal edilecek.

FİYATLAR GERİLİYOR

Bu yıl yüzde 30’dan fazla yükselen ve bir dizi rekor kıran ons altın, Donald Trump’ın seçim zaferi ve Fed’in faiz indirimi sonrasında yükselen dolar tarafından negatif etkilendiği dalgalı bir haftanın ardından düşüşe geçti. Spot piyasada ons altın yüzde 1’i aşan düşüşle 2 bin 653 doları gördü. Dolar/TL kuru ve ons altın üzerinden yapılan hesaplamaya göre gram altın da 2 bin 935 liraya kadar geriledi.

 

KAYNAK: MİLLİYET
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.