Dolar 34,9488
Euro 36,6218
Altın 3.014,87
BİST 10.010,78
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 9°C
Az Bulutlu
İstanbul
9°C
Az Bulutlu
Cts 10°C
Paz 9°C
Pts 10°C
Sal 11°C

Depreme Hazırlık Çağrısı

Rektör Levent, Türkiye’deki sık depremlere karşı ciddi hazırlık yapılması gerektiğini vurguladı.

Depreme Hazırlık Çağrısı
11 Kasım 2024 23:13
40

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Akın Levent, Türkiye’de iki yılda bir yıkıcı depremlerin olduğunu, insanların bu duruma ciddi şekilde hazırlanması gerektiğini söyledi.

EBYÜ Yanlızbağ Yerleşikesi Deprem Teknolojileri Enstitüsü Konferans Salonu’nda üniversitenin Deprem Teknolojileri Enstitüsü tarafından “EBYÜ-DTE ve KOYOTO-DPRI 1. Ortak Çalıştayı” düzenlendi.

Çalıştayda konuşan Levent, Türkiye’nin iki yılda bir yıkıcı depremlerle karşı karşıya kaldığını belirterek, “İki yılda bir olması çok müthiş bir frekans. Bizlerin buna çok ciddi bir şekilde hazırlanması lazım.” dedi.

Levent, depreme kısa sürede hazırlanılamayacağını ifade ederek, “Bazı medyatik deprem hocaları sık sık çıkıp halkımıza seslenerek ‘dikkatli olun’ diyorlar. ya Allah aşkına nasıl dikkatli olacağımızı söyleyin. Dikkatli olmak demek ne demek? Dikkatli olmak anlık bir şeydir. Halbuki depremde dikkatli olmak yıllara sari bir şey. Yani bugünden yarına hazırlanacağımız bir şey değil. Bugünden 50 sene sonrasına hazırlık yapacağımız bir şey.” diye konuştu.

EBYÜ Deprem Teknolojileri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Şevket Özden ise 1939 Erzincan depreminin farkındalık tarihimizin önemli kilometre taşlarından biri olduğunu dile getirerek, şöyle konuştu:

“1939 Erzincan depreminde kaybettiğimiz insan sayımızın o günkü nüfusumuza oranı şu ana kadar yaşadığımız bütün yıkıcı depremlerin yaklaşık 2 kat üzerindedir. Son yüzyılda yaşadığımız Erzincan, Kocaeli, Van, ve en son Kahramanmaraş depremlerindeki can ve mal kayıplarımız kabul edilebilir limitlerin çok ötesine geçmiştir. Bir yandan mühendislerimizin eğitim konusunu bir kez daha derinlemesine değerlendirmek zorunluluğu varken, diğer taraftan hiçbir teknik eğitimi olmayan uygulayıcıların evlerimizi depreme dayanıksız birer mezar haline getirmeleri durdurulmalıdır. Ülkemizde çalışanların sektörel bazda eğitim seviyesi belki de en düşük olanı inşaat sektörüdür. Problemi anlatamadığınız insanlar sizin çözümünüzün bir parçası asla olamazlar. Kayıtsız, sorumsuz, ve sorumluluktan kaçan ekiplerle depreme karşı savaşı asla kazanamayız.”

Çalıştaya, akademisyenler, AFAD yetkilileri, sivil toplum örgütü temsilcileri ve öğrenciler katıldı.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.