Dolar 34,3775
Euro 36,5473
Altın 2.881,37
BİST 9.226,86
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Çok Bulutlu
İstanbul
16°C
Çok Bulutlu
Per 14°C
Cum 13°C
Cts 14°C
Paz 16°C

Volkanik Lavları Durdurmak Neden Bu Kadar Zordur? (Patlayıcı Maddeleri Bile Delip Geçiyor!)

Volkanik lavları durdurmanın neden bu kadar zor olduğunu düşündünüz mü? Yanardağlar genellikle insan yaşamından uzak olsa da bazı bölgelerde insanlarla iç içe girebiliyor.

Volkanik Lavları Durdurmak Neden Bu Kadar Zordur? (Patlayıcı Maddeleri Bile Delip Geçiyor!)
10 Kasım 2024 10:45
44

Örneğin lavlar akıntıları, İzlanda’nın bir bölgesinde yolları kesti evlerin yıkılıp yanmasına neden oldu. Peki bunun önüne geçmenin bir yolu yok mu?

Lavları neden durduramıyoruz?

Lav, tıpkı katran gibi davranan yavaş ve viskoz bir sıvıdır.

Lav, yer çekimine uyum sağladığında diğer sıvılar gibi en dik iniş yolu boyunca aşağı doğru akar. Yine bu maddenin sıcaklığı, çoğu zaman 1000 santigratın çok üzerinde olduğundan ona karşı koyacak bir şey maalesef yoktur.

Öyle ki Hawaililer, 1935 ve 1942 yılları arasında Büyük Ada’daki Hilo kasabasını tehdit eden Mauna Loa yanardağının lav akışını engellemek için uçaklardan atılan patlayıcıları kullandılar.

Amaçları, yüzeye lav sağlayan volkandaki kanalları veya lav tüplerini bozmaktı. 

Ancak hiçbir girişim başarılı olamadı. Patlamalar, yeni kanallar oluşturdu fakat yeni oluşan lav akışları, kısa sürede orjinal lav kanalına yeniden katıldı. 

Ayrıca ikinci bir stratejiye de odaklanıldı. Lav akışını farklı ve en dik iniş yoluna, yani lavların doğal olarak akacağı bir havzaya yönlendirmek için barajlar veya hendekler inşa etmek.

Plan işe yarayacak gibi dursa da lavı yönlendirmek için yapılan birçok girişim başarısızlıkla sonuçlandı. 1992’de İtalya’da Etna Dağı’nın lav akışını durdurmak için inşa edilen bariyerler, akışı yavaşlattı fakat lav, sonunda her birini aştı.

Özetle volkanik lavları durdurmanın bir yolu, ne yazık ki lavların yapısından dolayı yok. 

Kaynaklar: PBS News, Popular Science
ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.