Dolar 34,3775
Euro 36,5473
Altın 2.881,37
BİST 9.226,86
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Çok Bulutlu
İstanbul
16°C
Çok Bulutlu
Per 14°C
Cum 13°C
Cts 14°C
Paz 16°C

Büyük Önder Atatürk, Kazakistan’da törenle anıldı

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ebediyete intikalinin 86. yılında törenle anan ülkelerden birisi de Kazakistan oldu.

Büyük Önder Atatürk, Kazakistan’da törenle anıldı
10 Kasım 2024 10:42
26
AA

Kazakistan’ın başkenti Astana’da 10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü vesilesiyle Atatürk anıtı önünde tören düzenlendi.

Türkiye’nin Astana Büyükelçiliği tarafından gerçekleştirilen törene Büyükelçi Mustafa Kapucu ve eşi, Büyükelçilik görevlileri, Kazakistan’daki Türk kurumlarının temsilcileri, Türk vatandaşları ile davetliler katıldı.

BİR DAKİKALIK SAYGI DURUŞU

“57 YILLIK ÖMRÜNE 11 SAVAŞ SIĞDIRDI”

Kapucu, törende yaptığı konuşmada, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Türk Kurtuluş Savaşı’nın lideri, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ve Türk devriminin önderi olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

57 yıllık ömrüne 11 savaş sığdıran Atatürk, askeri dehasının yanı sıra devlet kurucusu, kurtarıcı, devrim önderi, devlet adamı ve usta diplomat özelliklerinin hepsine birden sahiptir.

TÜRK DÜNYASI İLE İLGİLİ VİZYONU

Bu nedenle Atatürk’ün çok yönlü bir devlet adamı olarak nitelendirildiğini kaydeden Kapucu, “Türk dünyası ile ilgili vizyonu da ileri görüşlülüğünü gösteren önemli örneklerden biridir.” ifadesini kullandı.

ATATÜRK’ÜN SÖZLERİ HATIRLATILDI

Kapucu, Atatürk’ün “Bugün Sovyetler Birliği dostumuzdur, komşumuzdur fakat yarın ne olacağını kimse kestiremez. Tıpkı Osmanlı gibi, tıpkı Avusturya-Macaristan gibi parçalanabilir. Dünya, yeni bir dengeye ulaşabilir. İşte o zaman Türkiye ne yapacağını bilmelidir. Dili bir, inancı bir, özü bir kardeşlerimiz vardır. Hazır olmak, yalnız o günü susup beklemek değildir. Hazırlanmak lazımdır. Milletler buna nasıl hazırlanırlar? Manevi köprülerini sağlam tutarak. Dil bir köprüdür, tarih bir köprüdür. Köklerimize inmeli ve olayların böldüğü tarihimiz içinde bütünleşmeliyiz.” şeklindeki sözlerini hatırlattı.

“İZLEDİĞİ SİYASETİN TÜRK DÜNYASIYLA ÖRTÜŞTÜĞÜNÜ GÖREBİLİYORUZ”

“Atatürk’ün 1928’de gerçekleştirdiği Harf İnkılabı da Türk dünyasıyla kurulmasını arzuladığı kültür birliği ile yakından ilgilidir.” diyen Büyükelçi Kapucu, şöyle devam etti:

Atatürk ayrıca Türk dilini geliştirerek ve yayarak bütün Türk dünyasının yegane sesi ve düşünce vasıtası olmasını istemiştir. Atatürk’ün neredeyse bir asır önce izlediği siyasetin ve gösterdiği yönün bugün Türk dünyasının attığı adımlarla nasıl örtüştüğünü görebiliyoruz. Zira Sayın Cumhurbaşkanımız, Türk Devletleri Teşkilatı Bişkek Zirvesi’nde ‘Ortak alfabemiz, kader ortaklığımızın, ortak istikbalimizin ve geleceğe birlikte adım atma irademizin de nişanesidir. Bu alandaki çabalarımızı artırmak suretiyle aramızdaki her türlü engeli inşallah ortadan kaldıracak, Türk dünyasının tarihi kucaklaşmasına imza atacağız’ demiştir.

Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)
ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.