Dolar 34,3716
Euro 36,5387
Altın 2.869,64
BİST 9.226,86
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Çok Bulutlu
İstanbul
15°C
Çok Bulutlu
Çar 15°C
Per 14°C
Cum 11°C
Cts 13°C

Savaş Pilotlarının, Uçuş Esnasında Saniyeler İçinde Bayılmasının Ardında Hangi Sebepler Var?

Savaş pilotlarının uçuş sırasında bayılma ihtimallerinin olduğunu biliyor muydunuz? Kulağa oldukça tehlikeli geliyor öyle değil mi? Ancak böyle bir risk gerçekten mümkün.

Savaş Pilotlarının, Uçuş Esnasında Saniyeler İçinde Bayılmasının Ardında Hangi Sebepler Var?
9 Kasım 2024 11:49
48

Peki bunun sebebi nedir? Savaş pilotlarının uçuş sırasında birdenbire bayılmasının nasıl bir açıklaması olabilir?

Gelin, sebebini anlatalım

Böyle bir şeyin gerçekleşmesi elbette oldukça korkutucu bir durumdur.

Çünkü bir felaketin olasılığı katlanarak artar. Savaş pilotları, vücutlarını yüksek G kuvveti değerlerine maruz bırakır ve bu da vücutları üzerinde tehlikeli etkilere yol açabilir. İşte sonuçların uç örnekleri arasında da pilotların, uçuş sırasında bayılmaları yer alır.

Buna G-LOC veya yer çekimi kaynaklı bilinç kaybı ismi verilir. G-kuvvet, yer çekimi kuvvetinin eş değeri veya ivmenin ya da Dünya’nın yer çekimi etkisinin bir ölçüsüdür.

Örneğin sürüş sırasında aniden hızlanırsanız, koltuğa birdenbire geriye doğru itilirsiniz. Diğer taraftan, sert frenlemede de direksiyona yani öne doğru itilirsiniz. Bu, G kuvvetinin eylem hâlidir.

Ayrıca G kuvvetleri yalnızca ileri ve geri yönlerle sınırlı değildir. Cisim her yöne doğru ivmelenebilir. 

Savaş pilotları havadayken doğal olarak hızlanırlar ve 3 farklı G kuvvetini deneyimlerler. Pilotlar üzerinde etkili olan G kuvvetleri; doğrusal, radyal ve açısal olarak sınıflandırılır. 

Doğrusal G kuvvetleri, düz bir çizgideki hız değişikliklerine karşılık gelirken radyal G kuvvetleri, yön değişikliklerinden kaynaklanır. Radyal G kuvvetlerine bir örnek, keskin dalışlar ve dönüşlerdir.

Açısal G kuvvetleri hem yön hem de hız değişikliklerinin birleşimi sebebiyle deneyimlenir. Öte yandan G kuvvetinin etkisi en çok vücudun hareket eden kısımlarında hissedilir. Pilotlar koltukla bağlı olsalar bile organları ve vücut sıvıları hâlâ içeride çalkalanabilir.

Sonuç olarak G kuvvetlerinin etkisi esas olarak bu organlar ve maddeler üzerinde hissedilir. Bu da vücudu olumsuz etkiler. Bu sebeple pilotlar görüşte azalma, bayılma, kalp atış hızında ve kan basıncında artış yaşarlar. 

Kaynaklar: Business Insider, Pilot Teacher, Science ABC
ETİKETLER: , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.