Dolar 35,2188
Euro 36,7843
Altın 2.977,51
BİST 9.719,04
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 12°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
12°C
Hafif Yağmurlu
Sal 14°C
Çar 12°C
Per 10°C
Cum 9°C

Yapılan Bir Araştırmada Zarar Gören Bitkilerin Çığlık Attığı Ortaya Çıktı (Nedenini Öğrenince Şaşıracaksınız) [VİDEO]

Zarar gören bitkilerin stresli durumlarda ultrasonik sesler çıkardığı ve bu seslerin çevrelerine tehlike mesajı ilettiği araştırmalarda ortaya çıktı.

Yapılan Bir Araştırmada Zarar Gören Bitkilerin Çığlık Attığı Ortaya Çıktı (Nedenini Öğrenince Şaşıracaksınız) [VİDEO]
8 Kasım 2024 00:38
74

Zarar gören bitkilerin insan kulağının duyamayacağı sesler çıkardığı ortaya çıktı. Çıkan bu sesler ise stres altında olan bitkilerin çevrelerine bilgi iletmek amacıyla ürettikleri ultrasonik frekanslı patlama sesleri olarak tanımlandı.

Tel Aviv Üniversitesi’nden bilim insanları, bitkilerin stresli durumlarda çıkardığı sesleri tespit etti. Yapılan araştırmalar susuz kalan ve kesilen bitkilerin saatte yaklaşık 40 kere patlama sesi ürettiğini gösterdi.

Bitkilerin ultrasonik sesleri

Sesler bitkilerin çevresindeki organizmalara, özellikle hayvanlara, tehlike veya stres hakkında bilgi iletmesini sağlıyor. Ancak bu seslerin nasıl üretildiğine dair olan bilimsel veriler henüz kesinleşmiş değil.

Çalışma, sadece domates ve tütün bitkilerinde değil, aynı zamanda buğday, mısır ve üzüm gibi farklı bitki türlerinde de ses üretiminin yaygın olduğunu ortaya koydu. Bitkilerin bu sesleri, stres durumlarına tepki olarak ürettikleri düşünüldü ve susuz kaldıklarında seslerin artarak devam ettiği gözlemlendi. Ancak bu seslerin çevrelerindeki diğer canlılar tarafından nasıl algılandığı konusunda belirsizlikler devam ediyor.

Gelecek araştırmalar ise bu seslerin sadece bitkiler için mi yoksa başka organizmalar tarafından da mı duyulduğunu ve hangi hayvanların bu seslere tepki verdiğini ortaya çıkarmayı hedefliyor.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.