Dolar 34,5677
Euro 36,2813
Altın 2.992,80
BİST 9.344,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Yağmurlu
İstanbul
18°C
Yağmurlu
Cts 9°C
Paz 10°C
Pts 9°C
Sal 12°C

Telefonumuza Elimizi Sürmediğimizde Bile Şarjı Nasıl Azalıyor veya Tamamen Bitiyor?

Telefonunuzu %100 olana dek şarj ettiniz ve şarjdan çıkararak bir köşeye koydunuz. Birkaç saat veya birkaç gün sonra tekrar elinize aldığınızda şarjın bir miktar azaldığını gördünüz öyle değil mi?

Telefonumuza Elimizi Sürmediğimizde Bile Şarjı Nasıl Azalıyor veya Tamamen Bitiyor?
7 Kasım 2024 12:07
50

“İyi de böyle bir şey nasıl olabiliyor?”, “Kullanmadığımız telefonun şarjı nasıl azalıyor veya bitiyor?”

Gelin, bu sorunun cevabını verelim.

1. Arka Plan Uygulamaları

Telefon pillerini yalnızca aktif veya sıklıkla kullandığımız uygulamaların etkilediğini düşünsek de aslında pil, telefonda çalışan tüm uygulama ve programları destekleyerek çalıştırır. 

Bunlara arka plan uygulamaları da dahildir. Ayrıca telefonunuzu uyku moduna alıp ekranı kapattığınızda bile, onun gelen aramaları ve mesajları yönlendirmek için arka planda çalışması gerekir. 

Arka plan uygulamaları ise yalnızca Instagram, X veya TikTok değildir. Bluetooth, WİFİ ve hatta GPS de bu kapsama girer. Yani telefonunuzu kullanmasanız bile arka planda bazı şeyler çalışmaya devam eder.

2. Kötü Sinyal

Kötü bir sinyal aldığınızda telefonunuzun pilinin daha hızlı tükendiğini fark ettiniz mi? Bu durum, özellikle zayıf ağ kapsama alanına sahip bir bölgede seyahat ettiğinizde geçerlidir.

Bunun sebebi, telefonunuzun zayıf sinyal aldığı bir alanda bulunduğunda, bağlanabileceği bir baz istasyonu bulabilmek için iletim gücünü artırmak amacıyla daha fazla güç kullanmasıdır.

3. Pili Haddinden Fazla Kullanan Uygulamalar

Bazı uygulamalar bazı özellikleri sebebiyle çok fazla güç tüketebilir. Fakat kullanıcılar bu uygulamaları kullandıklarında, telefonlarının piline çok fazla yüklendiklerinin farkına varmazlar.

Bir kullanıcı birkaç dakikadır, telefonunda yalnızca bir uygulama kullanıyor olabilir ancak bu uygulama eğer çok fazla pil tüketecek şekilde tasarlanmışsa telefonun pili hızlı tükenebilir.

4. Pil Kalitesi

Tüm telefon pilleri aynı kalitede üretilmez. Bazı akıllı telefonlar, pilin genel dayanıklılığını etkileyebilecek standart altı pil bileşenleri kullanılarak üretilir. Örneğin yeni bir pil satın alırsanız ve pil çabuk biterse, muhtemelen ucuz ve taklit bir ürün almışsınızdır.

Ayrıca bir pilin kullanıp kullanılmadığına bakılmaksızın zaman içinde kaçınılmaz olarak şarjının azalacağını unutmamak önemlidir. Örneğin bir akıllı telefonun pilini %100’e kadar şarj ederseniz ve telefonu kapatırsanız birkaç ay sonra tekrar çıkardığınızda şarjının bir kısmını yine de kaybettiğini göreceksiniz.

Yani koşullar ne olursa olsun pilin azalması ve nihayetinde bitmesi onun kaderidir dileyebiliriz.

Kaynaklar: Norton, Science ABC, Apple Discussion

İlginizi çekebilir:

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.