Alman savaş gemilerinden Kızıldeniz’de geri vites!
Alman Donanması’na ait 2 savaş gemisi, hava savunma konusundaki düşük kapasiteleri nedeniyle Husi saldırılarının etkisi altındaki Kızıldeniz’den geçmeyecek.
Edinilen bilgiye göre; Hint-Pasifik Görev Grubu’na katılımı sonrası Hindistan’dan ayrılacak olan 2 Alman savaş gemisi, hava savunma kabiliyetlerine dair yapılan kapsamlı bir değerlendirmenin ardından rotalarını değiştirdi.
Bu kapsamda, Alman Donanması’na ait Baden-Württemberg Firkateyni ile beraberindeki ikmal gemisi, Hindistan dönüşü Kızıldeniz’i kullanmak yerine daha uzun bir rota izleyerek Ümit Burnu’ndan geçiş yapacak.
Almanya Savunma Bakanlığı Sözcüsü, Savunma Bakanı Boris Pistorius, iki Alman Donanması gemisinin rotasını geçen hafta “hava savunma kabiliyetleriyle ilgili tehdit değerlendirmesi” temelinde yeniden belirlediğini ifade etti.
Açıklamada, Baden-Württemberg fırkateyninin büyük bir hava savunma muharebe gemisi olarak tasarlanmadığı ve geniş kapsamlı hava savunma sağlayamadığı bildirildi. Yanındaki ikmal gemisini etkin şekilde koruyamaması da rota değişikliği kararında etkili oldu. Her iki geminin kısa süre önce Hindistan’dan ayrıldığı da doğrulandı.
Gemiler; potansiyel Husi seyir füzeleri, hava ve deniz insansız araçları ve balistik füze tehditlerinden kaçınmak amacıyla Ümit Burnu’ndan geçerek daha uzun bir rotayı takip edecek. Bu gelişme, Alman Donanması’nın ve bölgedeki müttefik görev güçlerinin yeterli hava savunma sağlayabilme kapasitesine dair soru işaretlerini de artırıyor.
DONANMANIN HAVA SAVUNMA GÜCÜ
Alman Donanması’nın Kızıldeniz’de gemilere eşlik edebilecek bir biriminin bulunmadığı belirtildi. Bu durum, Hessen adlı Sachsen sınıfı fırkateynin, Avrupa Birliği’nin Aspides misyonu kapsamında iki aylık görevden sonra Almanya’ya dönmesinden beri devam ediyor. Hava savunma açısından, Sachsen sınıfı fırkateynler 24 SM-2 Block IIIA ve 32 RIM-162 Evolved Sea Sparrow (ESSM) karadan havaya füzelerle donatılmış, 32 hücreli Mk-41 dikey fırlatma sistemine (VLS) sahip. Ayrıca iki RIM-116 Rolling Airframe Missile (RAM) lançeri, bir 76 mm çok amaçlı top ve iki adet 27 mm MLG 27 topu ile yakın savunma sağlıyor.
Buna karşılık, F125 Baden-Württemberg sınıfı fırkateynin hava savunma silahlarının yalnızca iki RAM lançeri, iki 27 mm MLG 27 top ve ağır makineli tüfeklerden oluştuğu, bu nedenle geniş kapsamlı hava savunması sağlayamadığı aktarıldı.
İKMAL GEMİSİNİN SAVUNMA KAPASİTESİ
Berlin sınıfı Tip 702 ikmal gemisi olan Frankfurt am Main’in uçaksavar donanımı ise dört 27 mm MLG 27 top, ağır makineli tüfekler ve taşınabilir FIM-92 Stinger hava savunma sistemlerinden oluşuyor. Bu sınıfa ait iki gemi, 9 kilometre menzile sahip RIM-116 RAM sistemi dışında seyir füzeleri ve drone tehditlerine karşı korumasız kalıyor. Yakın savunma sistemi, tehditlere ancak bu mesafede yanıt verebiliyor, fakat tehditlerin yaklaşmasını beklemek güvenlik riskini artırıyor.
Öte yandan, her iki geminin de balistik füzelere, özellikle Husiler’in yıl başında kullanmaya başladığı gemisavar balistik füzelerine karşı tamamen savunmasız olduğu belirtildi.