Dolar 34,5208
Euro 36,1539
Altın 2.981,29
BİST 9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
17°C
Parçalı Bulutlu
Cum 19°C
Cts 9°C
Paz 10°C
Pts 9°C

TSMC’den Çip Alması Yasaklanan Huawei, Çalışanları Çalmaya Çalışıyor

Huawei, çiplerini alamadığı TSMC’nin mühendislerini ağız sulandıran maaşlar ile çekmeye çalışıyor.

TSMC’den Çip Alması Yasaklanan Huawei, Çalışanları Çalmaya Çalışıyor
6 Kasım 2024 00:37
58

Bir dönem Samsung ve Apple’ın en büyük rakibi konumunda bulunan Huawei, ABD-Çin Ticaret Savaşları sırasında çok sayıda ambargoya maruz kalmıştı. Çinli üretici bu bağlamda TSMC’den de çip alamamaya başlamıştı. Huawei, “Çip almak yasak, üretenleri değil” diyerek kolları sıvadı ve yüksek maaşlarla TSMC mühendislerini çekmeye başladı. 

Elbette ki Huawei’nin bu hamlesinin nedeni firmanın kendi ürettiği çiplere benzer bir teknoloji üzerinde çalışmış uzmanları kadrosuna katma isteği. Huawei’nin ancak 7nm’ye kadar olan çipsetleri kullanmasına izin veriliyordu ve bu mimari, diğer firmaların kullandığı 3nm mimarilerin çok daha gerisindeydi. Huawei, yerel kaynaklarla 5G çipler üretebilse de modern çiplerin nasıl üretildiğini bilen insan kaynağına da ihtiyaç duyuyor. 

Üç ayda bir mühendislere teklif götürüyorlar

Gelen haberlere göre Huawei adına çalışan ajanslar, aşağı yukarı üç ayda bir yeni bir teklifle TSMC mühendislerinin kapısını çalıyor. Mühendislere gönderilen e-postalarda mühendislerin, Huawei’nin aradığı pozisyona çok uygun oldukları ve firmanın ihtiyaçlarıyla uyuşan özelliklerinin bulunduğu belirtiliyor.

Huawei’nin tekliflerinin zaman zaman mühendislerin var olan maaşlarının üç katına çıkabildiği ifade ediliyor. Yine de mühendisler TSMC’den ayrılmayı tercih etmiyor. Bu durumun ise temelde iki nedeni bulunuyor. Birincisi, TSMC bu maaş tekliflerini eşitleme yoluna gidiyor. İkincisi de çalışanlar, ileride bu şekilde iş değiştirdikleri için sorun yaşamaktan çekiniyor. 

Huawei daha önce de başka üreticiler üzerinden TSMC çipleri edinerek ambargoyu delmekle suçlanmıştı. 

ETİKETLER: , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.