Gelişen piyasalarda Trump baskısı
ABD seçimleri sonrası dünya yeniden bir Trump dönemine girerken, yeni bir “ticaret savaşları” süreci başlatabileceğine dair kaygılar gelişmekte olan piyasaların kan kaybetmesine neden oldu.
Trump’ın gelişi ile daha güçlü dolar ve daha yüksek borçlanma maliyetlerinin oluştuğu piyasalarda, yatırımcıların gelişmekte olan piyasa para birimlerini ellerinden çıkarmaya başlaması söz konusu ülkelerin para birimlerinde Meksika pezosu öncülüğünde düşüşe neden oluyor.
Trump’ın Çin’den gelen ihraç ürünleri için yeni vergiler ve kotalar uygulayacağı yönündeki endişeler ise Çin hisse senedi piyasalarında düşüşlere neden oldu.
Genellikle Trump’ın ticaret politikalarına karşı en savunmasız para birimi olarak görülen pezo, yüzde 3,5’e kadar varan bir değer kaybı yaşadı ve 2023’ten bu yana en kötü gününü kaydetti. Hong Kong’daki Çin hisse senedi endeksleri yüzde 2,5’ten fazla düştü.
MSCI Gelişen Piyasalar Para Birimleri Endeksi yüzde 1’e varan düşüş kaydetti.
Trump’ın ilk döneminde 2018’de Çin’e karşı yürüttüğü ticaret savaşı, gelişmekte olan piyasa hisse senetlerinde yaşanmakta olan ralliyi durdurmuştu. Bu sefer Trump ayrıca enflasyonist olarak görülen ve gelişmekte olan ülkelerin borçlanma maliyetlerini düşürme kapasitesini baltalayabilecek genişleyici bir maliye politikasına işaret etti.
Piyasa uzmanlarında yeniden tarife savaşı endişeleri
Gama Asset Management Baş Yatırım Yöneticisi Rajeev De Mello, “Trump başkanlığı, Çin’i diğer ülkelerden daha fazla hedef alarak, son Trump yönetimine göre daha sert ve daha kapsamlı tarifeler uygulayacak. Genişleyici bir maliye politikası, özellikle daha uzun vadeli tahviller için daha yüksek tahvil getirilerine yol açacak ve bu da daha güçlü bir ABD doları ve daha yüksek ABD getirileri yoluyla gelişmekte olan piyasalar için çifte darbeyle sonuçlanacak.” ifadelerini kullandı.
Doğu Avrupa para birimleri, Avrupa’nın büyümesinin ve para politikasının kısıtlanabileceği endişesi ve kıtanın savunma harcamalarının artabileceği endişesi arasında büyük kayıplar yaşadı.
In Touch Capital Markets Kıdemli Döviz Analisti Piotr Matys, “Trump’ın ticaret politikalarının Meksika için özellikle olumsuz sonuçları olacak, ancak aynı zamanda Euro Bölgesi ve bununla yakından ilişkili Orta ve Doğu Avrupa bölgesi için de” değerlendirmesinde bulundu.
MSCI Gelişen Piyasalar Hisse Senetleri Endeksi, Trump’ın geri dönüşünün Meksika ve Güney Afrika gibi ülkelere ek olarak Çin ve diğer Asya devleri için daha derin ekonomik zorluklara işaret etmesi nedeniyle üç günlük kazancına ara verdi.
Columbia Threadneedle Stratejisti Ed Al-Hussainy, konuya dair değerlendirmelerinde, “Şimdi ABD seçim sonucu ‘daha güçlü’ bir ABD dolarına, daha yüksek ABD tahvil faizi oranlarına ve gelişmekte olan ülkelerin ihracatçılarına orantısız bir şekilde zarar veren tarife politikalarına kapı açıyor. Yerel faizler, kurlar ve yüksek beta kredisi genelinde varlık sınıfında daha fazla zayıflık görmemiz muhtemel” ifadelerini kulandı.