Dolar 35,1981
Euro 36,7471
Altın 2.968,65
BİST 9.724,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Az Bulutlu
İstanbul
14°C
Az Bulutlu
Pts 12°C
Sal 12°C
Çar 11°C
Per 12°C

TSMC yeni döküm makinesi için 350 milyon dolar ödeyecek

Yonga teknolojileri geliştikçe bilişim sistemlerinin performansı ve enerji verimliliği de aynı ölçüde gelişim gösteriyor. Bugün yonga teknolojileri bir savaş alanı haline gelmiş durumda. Özellikle yapay zekâ fırtınası bu savaşı ciddi biçimde …

TSMC yeni döküm makinesi için 350 milyon dolar ödeyecek
2 Kasım 2024 11:10
64
Yonga teknolojileri geliştikçe bilişim sistemlerinin performansı ve enerji verimliliği de aynı ölçüde gelişim gösteriyor. Bugün yonga teknolojileri bir savaş alanı haline gelmiş durumda. Özellikle yapay zekâ fırtınası bu savaşı ciddi biçimde körüklüyor. Teknolojik gelişmeler ise hiç de ucuza gelmiyor. 

Fiyatıyla rakipsiz

Yonga dökümü dendiği zaman akla ilk gelen firma haliyle TSMC ancak arka planda başka bir kahraman yatıyor. Hollandalı ASML firmasının ürettiği döküm makineleri sektörde rakipsiz ve olmazsa olmaz bir hale gelmiş durumda. 

Gelişen teknolojilere cevap verebilmek için ASML de makinelerini geliştiriyor. Firmanın yıl sonunda satışa çıkaracağı en ileri süreçlerde döküm yapabilen EUV makinesinin fiyat bakımından dünyada rakibi yok gibi. 

ASML Twinscan EXE:5000 EUV döküm makinesi 8nm çözünürlüğe ve 13.5nm dalga boyuna sahip. Bu sayede yonga tasarımcılarının 1.7 kat daha küçük ve 2.9 kat daha fazla transistör barındıran tasarımlarını döktürmeleri mümkün olacak. Bu makineyle 2nm altına inen döküm süreçleri göreceğiz. 

ASML Twinscan EXE:5000 EUV döküm makinesi bu avantajları sunabilmek için elbette hiç bir masraftan kaçınmıyor. Bu sayede makinenin maliyeti de 350 milyon dolar seviyesine çıkıyor. Bu makineye ilk erişim sağlayacak olan TSMC firması ve 2024 sonunda teslim alacak. 

TSMC’nin yeni döküm makinesiyle birlikte 1.4nm üretim sürecine geçiş yapabileceği aktarılıyor. Firmanın tahmini yol haritası ise 2027 yılı. Elbette bu denli maliyet artışı yonga tasarımcılarına zam olarak yansıyacak. 2nm altındaki süreçlerde yapılacak dökümlerin tasarımcılara 2 kata yakın fiyat artışı olarak geri döneceği tahmin ediliyor. Bu da son kullanıcıya zam anlamına geliyor. 
 

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.