2025 yılı bütçesi belli oldu: Devlet en çok payı o bakanlığa harcayacak!
Bütçe maratonu başladı. Yeminli Mali Müşavir İsmail Vefa Ak, kamuda tasarruf tedbirlerine yönelik çalışmaların devam edeceği, borçların azalacağı ve ekonomiye katkı sağlayan vergi düzenlemelerinin bütçe planlamasında yer aldığını açıkladı.
Haber7
Türkiye Büyük Milet Meclisinde bütçe maratonu bugün başladı.
2025 Yılı bütçesinin tümü üzerindeki görüşmeler yapılacak. Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki görüşmelere, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’da katılacak. Komisyondaki bütçe mesaisi, yarın Meclis Başkanlığının bütçesi üzerindeki görüşmelerle devam edecek.
Bakanlıkların bütçeleri üzerinde yapılacak bu görüşmeler, Türkiye’nin 2025 yılı ekonomi yönetiminin şekillenmesine katkı sağlayacak. Bu kritik süreçte, bütçe tartışmalarının hem ekonomik hem de siyasi etkileriyle yoğun bir şekilde devam etmesi öngörülüyor.
2025 yılı bütçesine ilişkin Yeminli Mali Müşavir İsmail Vefa Ak, Haber7’ye değerlendirmelerde bulundu.
BÜTÇE RAKAMLARI NE İFADE EDİYOR?
2023 yılında yaşanan deprem felaketi ile 2024 yılındaki bütçenin bu felaketin yaralarını sarmayı hedeflediğini söyleyen Yeminli Mali Müşavir İsmail Vefa Ak, 2025 yılı bütçesine ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. İsmail Vefa Ak, bütçe görüşmelerinde aslan payının eğitime ayrıldığını vurguladı.
2024 ve 2025 yılı giderlerini karşılaştıran Ak, 2025 yılı bütçesinde giderler 14 trilyon 731 milyar lira, gelirler 12 trilyon 800 milyar lira olarak öngörüldüğünün altını çizdi. 2024’e göre yüzde 32’lik bir artış olduğunu açıklayan YMM İsmail Vefa Ak, “Burada mali disiplinin sağlanmasına yönelik bir hedef var” dedi.
Beklenen enflasyondan daha düşük bir harcama artışının görüldüğünü söyleyen Vefa Ak, enflasyon rakamlarına göre vergide artışın olduğuna dikkat çekti.
ASLAN PAYI EĞİTİMDE
En dikkat çekici kalemlerden birinin de personel harcamaları olduğunu dile getiren Ak, “Eğitim ve sağlık hizmetleri de birincil öneme sahip. Bu yüzden kamu personel giderlerinin artması gayet normal. Ancak artan hizmet ihtiyacını daha fazla personel istihdam ederek değil, verimliliği artırarak çözmenin yollarını aramalıyız. Aksi takdirde devletin personel giderleri katlanarak artacak” şeklinde konuştu.
İyi bir bütçenin sosyal adalet ve sosyal devlet ilkesine uygun bir şekilde yapılması gerektiğini belirten İsmail Vefa Ak, 2025 yılı bütçesinde eğitim ve sağlık hizmetlerindeki artışın bu ilkelere uyulduğuna ilişkin ipucu verdiğini vurguladı.
İsmail Vefa Ak, yükseköğretim de dahil edildiğinde eğitim bütçesi 2025 yılında 2 trilyon 181 milyar liraya yükseltilerek bütçede en yüksek payın yüzde 14,8 ile eğitime ayrıldığını söyledi.
AK: “MALİ DİSİPLİN SAĞLANACAK”
2025 yılında mali disiplinin sağlandığı ve kalıcı şekilde faiz dışı bütçe fazlasının verileceği bütçelere yönelik adımların atıldığını belirten Ak, 2025 yılında gelir ve gider arasındaki dengenin sağlanacağını dile getirdi.
İsmail Vefa Ak, kamuda tasarruf tedbirlerine yönelik çalışmaların devam edeceği, borçların azalacağı ve ekonomiye katkı sağlayan vergi düzenlemelerinin bütçe planlamasında yer aldığını açıkladı.