Linux’un Babası Torvalds: “Yapay Zeka’nın %90’ı Pazarlama, %10’u Gerçek”
Linus Torvalds, geçtiğimiz günlerde yapay zekanın (AI) yararları hakkındaki görüşlerini açıkladı. Linux çekirdeğinin yaratıcısı ve baş geliştiricisi, 2024 yılında yapay zeka endüstrisinin özüne ilişkin bazı açıklamalarda bulundu. Teknolojiyle ilgili …
Linus Torvalds, geçtiğimiz günlerde yapay zekanın (AI) yararları hakkındaki görüşlerini açıkladı. Linux çekirdeğinin yaratıcısı ve baş geliştiricisi, 2024 yılında yapay zeka endüstrisinin özüne ilişkin bazı açıklamalarda bulundu. Teknolojiyle ilgili her konuda son derece bilgili ancak yalın görüşleriyle tanınan Torvalds, yapay zeka işini “%90 pazarlama, %10 gerçeklik” olarak özetledi.
Linux’un babası Linus Torvalds bu ayın başlarında Viyana’da düzenlenen Açık Kaynak Zirvesi’nde konuştu ve TFiR kendisiyle bir röportaj yaptı. Söz yapay zekanın potansiyeline geldiğinde “sektördeki durmak bilmeyen yutturmaca ve abartıdan” bahsetmeden geçemedi:
“Yapay zekanın gerçekten ilginç olduğunu ve dünyayı değiştireceğini düşünüyorum. Ve aynı zamanda abartı döngüsünden o kadar nefret ediyorum ki, oraya gitmek istemiyorum.”
Linux öncüsü, yapay zeka aldatmacasıyla başa çıkma konusundaki görüşünü şöyle özetledi:
“Yapay zekaya yaklaşımıma gelince, onu görmezden geleceğim çünkü yapay zeka etrafındaki tüm teknoloji endüstrisinin çok kötü bir konumda olduğunu düşünüyorum. Bununla birlikte, Fin’in tahammül edemeyeceği kadar çok AI saçmalığı var gibi görünüyor ve şu anda “%90 pazarlama ve %10 gerçeklik” söz konusu.”
Daha olumlu bir not olarak, Torvalds değişimin başladığını düşünüyor.
“Beş yıl içinde işler değişecek ve o noktada gerçek iş yükleri için her gün hangi yapay zekanın kullanıldığını göreceğiz.”
AI konusunun abartısından sadece Torvalds bahsetmiyor. Bir hafta önce Baidu CEO’su duruma daha kötümser yaklaşmış, “AI balonunun patlayacağını ve şirketlerin sadece %1’inin öngörülen ‘patlamadan’ sonra parçaları toplamaya devam edeceğini” söylemişti.
Linus Torvalds, son yorumlarında yapay zekanın güçlü yönlerini de dile getirdi:
“ChatGPT harika gösteriler yapıyor ve açıkçası birçok alanda kullanılıyor, ama özellikle grafik tasarımda, bunun gibi şeylerde. Ancak hype döngüsünden gerçekten nefret ediyorum.“