Dolar 34,4837
Euro 36,4414
Altın 2.956,37
BİST 9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cum 18°C
Cts 9°C
Paz 10°C
Pts 11°C

Çin, dünyanın en güçlü mıknatısını üretti!

ABD ve Çin arasındaki bilim savaşları sürüyor: Çin, rakibinin elindeki ‘en güçlü süper mıknatıs’ rekorunu ele geçirdi.

Çin, dünyanın en güçlü mıknatısını üretti!
28 Ekim 2024 09:13
59

Çin, yüksek manyetik alan teknolojisinde çığır açan bir başarıya imza atarakbilim dünyasında yeni bir dönem başlatmış olabilir. Hefei Fizik Bilimleri Enstitüsü’ne bağlı Yüksek Manyetik Alan Laboratuvarı, geliştirdiği 42 tesla güçündeki dirençli mıknatısla, ABD’nin 2017’den beri elinde tuttuğu 41.4 teslalık dünya rekorunu geride bıraktı.

Çin, rekoru tek başına ele geçirdi!

22 Eylül’de duyurul gelişme, Çin Bilimler Akademisi’nin uzun yıllara dayanan araştırma ve geliştirme çalışmalarının bir sonucu… Tam 32.3 megawatt güç kaynağıyla çalışan bu süper mıknatıs, bilim insanlarına materyal araştırmalarında çeşitli imkanlar sunacak.

Laboratuvarın akademik direktörü Guanli Kaung, bu güçteki manyetik alanların maddelerin temel özelliklerini incelemede kritik öneme sahip olduğunu vurgularken, “Bu teknoloji, fizikte ve kimyada yeni keşiflerin önünü açacak. Günlük hayatta kullanılan teknolojilerin geliştirilmesinde önemli rol oynayacak,” şeklinde konuştu.

Yüksek manyetik alan araştırmalarında Fransa, Japonya, Hollanda ve ABD gibi ülkelerin arasına katılan Çin, bu alanda faaliyet gösteren altıncı ülke konumuna yükseldi. Geçmişte bu tür araştırmalardan çıkan Nobel ödüllü buluşlar, alanın bilimsel potansiyelini gözler önüne seriyor.

Uzmanlar, bu gelişmenin sadece bir rekor kırmanın ötesinde, gelecekteki teknolojik gelişmelere de sebep olacağını belirtiyor. Süper iletkenler, kuantum materyalleri ve yeni nesil enerji sistemleri gibi alanlarda yapılacak araştırmalar için kritik öneme sahip olan bu teknoloji, Çin’in bilimsel altyapısının geldiği noktayı da ortaya koyuyor.

Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşmayı ihmal etmeyin.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.