Kanada Marketlerinde Sütler Neden Kutularda Değil de Plastik Poşetlerde Satılıyor?
Kanada’da marketlerde poşet içinde satılan sütler görürseniz sakın şaşırmayın, çünkü bu, Kanadalılar için alışılagelmiş bir durum.
Peki bu uygulamanın kime ne faydası var?
Kanada’nın her bölgesinde olmasa da bazı bölgelerinde yaygın olan bu alışkanlık, bakın nedenmiş!
Poşet süt, Kanada’da ilk olarak 1960’ların sonlarında ortaya çıktı.
Plastik ambalaj teknolojilerindeki yeniliklerle DuPont firması, ince plastik süt poşetlerini 1967’de tanıttı. Bu dönemde, süt genellikle cam şişelerde satılıyordu ancak bu şişelerin üretim ve nakliye maliyetleri yüksekti. Plastik poşetler de hem maliyet açısından hem de taşıma kolaylığı bakımından daha avantajlı bulundu
Bunun yanında 1970’lerde Kanada, ölçü birimi olarak metrik sisteme geçmişti. Bu geçiş sırasında süt üreticilerinin ambalajlarını, yeni litre sistemine uygun hâle getirmesi gerekti. Plastik poşetlerin esnekliği sayesinde bu değişim cam şişelere göre daha kolay oldu.
Cam şişeleri tekrar tasarlayıp piyasaya sürmek, oldukça maliyetli olacaktı.
Böylece üç küçük poşetten oluşan dört litrelik süt poşetleri de Kanada’nın doğu bölgelerinde standart bir hâl aldı. Elbette sebep bununla sınırlı değildi. Poşet sütler, özellikle Ontario, Quebec ve Atlantik eyaletlerinde popüler.
Poşet süt kullanımı, daha büyük süt miktarlarını depolama ve kullanma kolaylığı sağlıyor. Bunun yanında hava geçirmez şekilde kapatılmış olmaları, sütün tazeliğini uzun süre korumaya yardımcı oluyor.
Kanada’da süt tüketimi giderek azalıyor.
Küçülen aileler, bitki bazlı süt alternatiflerinin yaygınlaşması ve daha küçük süt ambalajlarına olan talebin artması, büyük boyutlu süt ambalajlarına olan ilgiyi azalttı. Bu da poşette süt satışlarının düşmesine neden oluyor. Özellikle Ontario gibi bölgelerde poşet süt satışlarının, yakın gelecekte daha da azalabileceği düşünülüyor.
Geri dönüşümünün kolay olması da bir avantajken yakın zamanda poşet sütlerin Kanada’daki market raflarından da kalkacağı düşünülüyor.
İlginizi çekebilir: