Dolar 34,4944
Euro 36,3655
Altın 2.965,81
BİST 9.221,38
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cum 18°C
Cts 9°C
Paz 10°C
Pts 11°C

Stresli Anlarda Yavaşça Nefes Almak İşe Yarıyor mu Yoksa Kendimizi Sakinleşeceğim Diye Kandırıyor muyuz?

Hepimizin zaman zaman yaşadığı stresli anlar oluyor. Olaylar veya düşünceler bir yarış pistinde gibi hızlı şekilde akıyor ve o anlarda da genellikle şunu duyuyoruz: Derin bir nefes al ve sakinleş!

Stresli Anlarda Yavaşça Nefes Almak İşe Yarıyor mu Yoksa Kendimizi Sakinleşeceğim Diye Kandırıyor muyuz?
26 Ekim 2024 20:55
65

Peki bu yöntem gerçekten işe yarıyor mu yoksa kendimizi mi kandırıyoruz?

Herkes tarafından bu durum kabul görse de bir araştırma, bunun pek de sandığımız gibi olmadığını söylüyor.

Vücudumuz stres altında kaldığında, “savaş ya da kaç” tepkisi devreye giriyor.

Binlerce yıl önce tehlikelerden kaçmamızı sağlayan doğal savunma yöntemi. Günümüzde ise tehlikeye bir yana sınav sonucu beklerken ya da iş süreçlerinde de bunu yaşıyoruz.

Vücudumuzun stres hormonu olarak kortizol salgılaması, kalp atışlarımızın hızlanması yaşanırken bu noktada derin nefes almanın önemi ortaya çıkıyor.

Derin nefes almanın bilimsel dayanağı ne?

Yavaş ve derin nefes alınca parasempatik sinir sistemi harekete geçiyor ve kalp atış aralıkları düzenleniyor, tansiyon dengeleniyor. Bu da derin nefes alınca gerçekten özgürce rahatlamayı getiriyor.

Çok fazla çalışma, yavaş ve kontrollü nefes almanın anksiyeteyi azalttığını, kalp atışlarını düzenlediğini ve hatta kan basıncını düşürdüğü gösteriyor. Stres hormonu üretimi azalınca da hem fiziksel hem ruhsal anlamda işe yaradığını düşünüyoruz.

Yavaşça nefes almak, beynin korku ve stresle ilgi bölümlerine de “Her şey yolunda.” mesajı gönderiyor. Aslında araştırmalar bunun otomatik bir test olmadığını ve stresli anları daha az gergin hâle getiren etkili yöntem olduğunu vurguluyor.

Ancak bunun pek de öyle olmadığını savunan bir araştırma daha var.

Science Direct’te yayımlanan bir araştırmada, 100 katılımcı üzerinde 12 haftalık bir çalışma yapılıyor. Sonucunda ise yetişkinlerde kalp atış hızı değişkenliği ölçümünde yavaş nefes almanın psikolojik stresi azalttığı ancak fizyolojik stresi azaltmadığı ortaya çıkıyor.

Ayrıca yavaş nefes alıp verirken nefes almayı uzatmanın stres azaltmada kayda değer bir etkisi olmadığı da ortaya çıkıyor.

Tabii ki bu size kalmış.

Meditasyon gibi birçok teknikle de stres seviyelerinin azaltıldığı görüldüğünden artık bu yöntemi uygulayıp uygulamamak tamamıyla sizin kararınız. Yani herkesin stresle başa çıkma yöntemi de farklı.

Eğer kendinizi bu şekilde sakinlemiş hissediyorsanız nefesinizi yavaş ve derinden almaya devam.

Kaynaklar: Science Direct, BBC, PubMed, Harvard Business Review

 

ETİKETLER: , , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.