Neden Ayak Parmaklarımızı Ellerimizde Olduğu Gibi Tek Tek Hareket Ettiremiyoruz?
Elimizdeki parmakların hepsini hareket ettirebiliyorken ayak parmaklarımızı aynı oranda hareket ettiremediğimizi fark ettiniz mi?
Bunun sebebi kişisel değil ve istisnalar dışında birçok insan ayak parmaklarını hareket ettiremiyor.
İşte bu durumun birkaç sebebi…
Ayağımızdaki bazı parmakları tam olarak oynatamamamızın temel nedeni, ayak kaslarımızın ve sinir bağlantılarının el parmaklarımıza kıyasla daha az bağımsız hareket yeteneğine sahip olmasıdır.
El parmaklarımızda her bir parmak için bağımsız kaslar ve tendonlar bulunurken ayak parmaklarımızda kaslar, gruplar halinde çalışıyor. Özellikle ayaklarımızdaki dördüncü ve beşinci parmaklar, daha çok ortak kas gruplarına bağlı. Bu yüzden bu parmaklar daha sınırlı hareket kapasitesine sahip.
Ayrıca elimizdeki sinirler, her parmağı daha bağımsız şekilde kontrol edecek şekilde ayrılmıştır. Ayakta ise bu durum biraz farklı. Ayak parmaklarındaki sinir bağlantıları daha az ayrıntılı ve bu da her bir parmağı tek tek kontrol etme yeteneğini sınırlıyor.
Elimizdeki parmaklar, ince motor becerileri ve hassas kavrama hareketleri için evrimsel olarak gelişti.
Ancak ayaklar, yürüme, koşma ve denge sağlama gibi daha temel fonksiyonlar için özelleşti. Dolayısıyla ayak parmaklarımız daha çok denge ve destek amacıyla çalışıyor. Bu yüzden onları bağımsız hareket ettiremiyoruz.
Tüm bu sebeplerin yanına bir de sürekli ayakkabı kullanmamız ekleniyor. Ayak kaslarımız, daha az esnek hâle geldiği için parmakların özgürce hareket etmesi kısıtlanıyor. Buradaki kaslar ise zamanla daha az hareket etmeye başlıyor.
Bunu okurken ayak parmaklarınızı hareket ettirmeye çalıştınız değil mi?
İlginizi çekebilir: