Dolar 34,5043
Euro 36,1765
Altın 2.977,96
BİST 9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Yağmurlu
İstanbul
19°C
Yağmurlu
Cts 9°C
Paz 10°C
Pts 9°C
Sal 12°C

Almanya, NATO Varlığını Güçlendirmek İçin Baltık Denizi’nde Deniz Üssü Açtı

Almanya, NATO Varlığını Güçlendirmek İçin Baltık Denizi’nde Deniz Üssü Açtı

Almanya, NATO Varlığını Güçlendirmek İçin Baltık Denizi’nde Deniz Üssü Açtı
22 Ekim 2024 00:51
39

Bugün Almanya, Rusya ile artan gerginlikler ortamında, bir çatışma sırasında NATO operasyonlarına komuta etmek üzere donatılmış yeni bir çok uluslu deniz karargâhını Baltık Denizi’nde resmen açtı. Rostock’taki deniz komutanlığı tesislerinde bulunan karargâh, bölgedeki askeri operasyonlarda ve NATO üye ülkelerinin çıkarlarını korumada kilit bir rol oynamaya hazır.

Savunma Bakanı Boris Pistorius, açılış töreninde, “Ortaklarımıza ve barışımızı tehdit edenlere mesajımız basit: Almanya taahhütlerinin arkasında sağlam bir şekilde duruyor,” dedi. Pistorius, özellikle Rusya’nın yakınlığı göz önüne alındığında, karargâhın askeri durum raporları hazırlama ve bölgesel zorluklara yanıt vermedeki önemini vurguladı.

Tesisin kurulması, özellikle Ukrayna savaşının Rusya ile ilişkilerin kötüleşmesine yol açmasından sonra, Baltık Denizi’nin NATO için stratejik önemini vurguluyor. Moskova’nın Baltık Filosu’nun Kaliningrad yakınlarında konuşlanmış olması, NATO’nun Baltık Denizi üzerinden hayati deniz yollarını güvence altına alma ihtiyacını öne çıkarıyor.

Tarihsel olarak, NATO’nun bölgedeki öncelikli odak noktası Sovyetler Birliği’nin Baltık Filosu’nun Kuzey Denizi’ne erişimini engellemek olurdu. Ancak mevcut ortamda, NATO’nun hedefi deniz yollarının açık kalmasını sağlamaya kaymış durumda, çünkü bu yollar Rusya ile olası bir çatışmada Suwalki Gap olarak bilinen Polonya’ya giden kara koridorunun tehlikeye girmesi durumunda Baltık ülkelerine giden tek ikmal hattı olabilir.

Bölgedeki en büyük donanmaya sahip olan Almanya, bir süredir Moskova’nın Baltık Denizi’ndeki varlığından çekiniyor. Rusya’nın 2014’te Kırım’ı ilhak etmesinin ardından Almanya, Baltık Denizi’ne kıyısı olan batılı donanmalarla bir ittifak başlattı.

Yeni karargâh, barış zamanında yaklaşık 120 Alman ve 60’a kadar uluslararası personel tarafından yönetilecek. Bir Alman amiralin liderliğinde, Polonyalı bir yardımcı ve İsveçli bir kurmay başkanı ile yönetilecek. Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, İngiltere, İtalya, Letonya, Litvanya, Hollanda, Polonya ve İsveç’ten olmak üzere on bir ülkeden personel karargâha gönderildi. Bu durum, girişimin çok uluslu niteliğini ve bölgedeki kolektif savunmaya olan bağlılığı yansıtıyor.

Reuters bu habere katkıda bulundu.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.