Çin, Yılın İlk Yarısında Çip Üretim Ekipmanlarına 25 Milyar Dolar Harcadı
Çinli yarı iletken üreticileri, çip üretim ekipmanlarına 2024 yılının ilk yarısında 25 milyar dolar gibi büyük miktarda yatırım yaptı. Böylelikle Çin, bu yıl yonga üretim teknolojilerine en çok harcama yapan ülke oldu. Nikkei‘nin raporuna göre bu …
Çinli yarı iletken üreticileri, çip üretim ekipmanlarına 2024 yılının ilk yarısında 25 milyar dolar gibi büyük miktarda yatırım yaptı. Böylelikle Çin, bu yıl yonga üretim teknolojilerine en çok harcama yapan ülke oldu.
Nikkei‘nin raporuna göre bu harcama Güney Kore, Tayvan ve ABD’nin toplam yatırımlarını bile aşıyor. Çin’in kayda değer yatırımlar yapmasının arkasında güçlü bir neden var. Milyarlarca dolarlık masraf yıllara yayılan planların bir parçası. Birçok kez dile getirdiğimiz gibi Çin, çip üretimini yerelleştirme ve batı dünyasının olası ticaret kısıtlamalarına karşı artan endişeler nedeniyle bağımsızlık istiyor.
Çin’in 2024 yılında yarı iletken ekipmanlara toplam 50 milyar dolar harcaması bekleniyor. Yapılan kayda değer harcamalar, Çinli çip üreticilerinin gelecekteki pazar talebine ve yarı iletken endüstrisinin genel sağlığına ilişkin beklentilerini göstermekte.
Çin’in yatırımları, çeşitli endüstriler için kritik öneme sahip çiplerin istikrarlı bir şekilde tedarik edilme ihtiyacından kaynaklanıyor. 2024 ve 2025 yıllarında bir düzineden fazla Çin fabrikasının faaliyete geçecek olmasının nedeni de bu. Dolayısıyla harcamalardaki artış, Semiconductor Manufacturing International Corp. (SMIC) ve Hua Hong gibi ülkenin en üst düzey üreticileriyle sınırlı kalmayıp daha küçük ve orta ölçekli yonga üreticilerinin de önemli katkılarını içeriyor.
Çin, tüm yatırımlar sayesinde dünyanın en büyük çip üretim ekipman pazarı konumunu korudu. Ayrıca küresel ekonomik yavaşlamaya rağmen bir önceki yıla kıyasla fabrika araçlarına yapılan harcamaları artıran tek büyük pazar burası. Diğer yandan Tayvan, Güney Kore ve Kuzey Amerika aynı dönemde yonga plakası üretim ekipmanlarına yaptıkları yatırımları azalttı.
Çin’deki harcama artışı ayrıca çip üretim ekipmanı satan şirketleri önemli ölçüde etkiledi. ABD’den Applied Materials, Lam Research, KLA, Japonya’dan Tokyo Electron ve Hollanda’dan ASML gibi şirketlerin hepsi Çinli şirketlerden gelen gelirlerin arttığı bildirdi.