Dolar 34,5742
Euro 36,2998
Altın 2.993,27
BİST 9.359,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Yağmurlu
İstanbul
18°C
Yağmurlu
Cts 9°C
Paz 10°C
Pts 9°C
Sal 12°C

Vücudun Savunma Mekanizmalarından Olan Öksürme ve Hapşırmaya Beyin Nasıl Karar Veriyor? (Öksüreceğimiz Yerde Hapşıramaz mıyız?)

Hapşırma ve öksürme refleksleri beyinden geliyor. Peki ya beyin hangisinin olacağına nasıl karar veriyor?

Vücudun Savunma Mekanizmalarından Olan Öksürme ve Hapşırmaya Beyin Nasıl Karar Veriyor? (Öksüreceğimiz Yerde Hapşıramaz mıyız?)
18 Ekim 2024 09:50
70

Birbirinden farklı iki durum karşısında karmaşık bir yapıya sahip beyin, vücudun çeşitli bölgelerindeki sinir uçlarını tahriş edici maddelere belirli tepkiler veriyor.

Bu süreçte de uyarılar, sinirler aracılığıyla beyne iletiliyor. Öksürük mü hapşırık mı olduğuna ise bakın nasıl karar veriyor…

Aslında öksürme ve hapşırma refleksi birbirinden ayrışır durumda.

Öksürme refleksi genellikle boğaz ve akciğerlerdeki tahriş edicilerle tetikleniyor. Bu uyarılar, vagus siniri aracılığıyla beyin sapındaki öksürme merkezine iletiliyor. Beyin, solunum yollarındaki tahriş edici maddenin dışarı atılması gerektiğine karar verirse kaslara sinyaller gönderiyor.

Böylece diyafram ve göğüs kasları harekete geçiyor, önce derin bir nefes alınıyor ve ardından güçlü bir hava çıkışıyla tahriş edici madde dışarı atılıyor.

Peki hapşırıkta işler nasıl ilerliyor?

Hapşırma ise burundaki sinir uçlarının toz, polen veya güçlü koku gibi maddelerle tetiklenmesiyle başlıyor. Trigeminal sinir aracılığıyla sinyaller, beyne ulaşıyor, hapşırma merkezi ise bu sinyalleri işleyerek tepki veriyor. Beyin, yüz kasları, diyafram ve göğüs kaslarını koordine ederek hapşırmayı başlatıyor. Bu sırada da ağız ve burundan güçlü bir hava çıkışı gerçekleşiyor.

Aslında hem öksürük hem de hapşırık, vücudun kendini savunma mekanizmalarıdır ve solunum yollarını zararlı maddelerden temizlemeyi amaçlar. Beyin, kendisine gelen sinyalleri değerlendirerek gerekli bulduğu durumlarda bu refleksleri tetikleyerek solunum yollarını korumuş oluyor.

Beyindeki işleme durumu, iki durumda da farklı.

Sinir uyarıları, beyin sapındaki öksürme ve hapşırma merkezlerine iletiliyor. Beynin bu bölgeleri, sinyalleri değerlendirerek gerekli tepkinin olup olmayacağına karar verir.

Öksürme için bu refleks, beynin medulla oblongata bölgesinde organize edilirken hapşırma için beyin sapındaki trigeminal sinir çekirdeği tarafından kontrol ediliyor.

İşte birbirine benzeyen bu iki durum, aslında birbirlerinden oldukça farklı şekilde işliyor.

Kaynaklar: NIH

İlginizi çekebilir:

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.