Dolar 34,5308
Euro 36,1716
Altın 2.971,19
BİST 9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Yağmurlu
İstanbul
19°C
Yağmurlu
Cts 9°C
Paz 10°C
Pts 9°C
Sal 12°C

İnsanın Hayatta Kalabileceği En Yüksek Sıcaklık Nedir? Düşündüğünüzden Daha Çok Düşük!

Sıcak yaz günlerinde, ekstrem hava koşullarının ulaştığı zamanlarda “Yeter!” dediğimiz zamanlar da oluyor. Aslında bir insanın hayatta kalabileceği yüksek sıcaklık limiti var ama bu bizim telefonlarımızdaki hava durumu derecesiyle aynı değil.

İnsanın Hayatta Kalabileceği En Yüksek Sıcaklık Nedir? Düşündüğünüzden Daha Çok Düşük!
18 Ekim 2024 17:09
54

Vücudumuz belirli bir sıcaklık seviyesinin üstüne nasıl tepkiler veriyor ve hayatta kalmak için hangi koşullar gerekli?

Bir de bu sıcaklık nasıl ölçülüyor?

Vücut sıcaklığının dengesi ve hayatta kalma sınırları

Vücudumuzun iç düzeni, kan hızımız gibi bağlantılar için 36,5 °C ile 37,5 °C arasında dengedeyiz. Bu dengeyi sağlayan organlarımızın başında ise beynimiz geliyor.

Ortam sıcaklıkları eğer bu limitlerin dışına çıkarsa vücudumuz korunmak için çaba harcıyor. Ancak belirli bir yerden sonra sisteminizin yöntemleri yetersiz kalabiliyor.

Araştırmalar, nem ve sıcaklığı birlikte değerlendiriyor.

“Islak termometre sistemleri” olarak tasarlanmış bir ölçü, vücut parametrelerini koruyabilmek için en önemli göstergelerden biri.

Hava durumu uygulamalarımızla aynı olmayan bu sıcaklık değerinin ölçülmesi için ıslak bir bez termometreye sarılıyor ve bu sayede hem ısı hem nem hesaba katılıyor. Nem burada önemli detay çünkü havada fazla su olduğunda terin vücuttan buharlaşması ve serinlemek daha zor oluyor.

Yapılan çalışmalara göre ıslak termometre sıcaklığı 36,5 °C’yi aştığında, insan vücudu artık kendini toparlayamaz ve anında olmasa da yaklaşık 3 saat içerisinde ölebilir.

Ekstrem sıcaklıklarda vücut nasıl tepki veriyor?

Vücudumuz yüksek sıcaklıklara farklı yollarla tepki verebiliyor. Aşırı sıcak ve nem düzensizliğinde terleme mekanizmamız etkili bir şekilde çalışmayabilir ve nem oranı yükseldiğinde ter buharlaşamaz, vücudumuz daha fazla ısınır.

Bu durumda da beyin, kalp ve böbrek gibi hayati organlar tehlikeye girer. Isı çarpması meydana geldiğinde, vücut sıcaklığı hızla çıkar ve bu durumda hızlı müdahale edilmediği takdirde çökmeler olabilir.

İklim değişikliği ile aşırı sıcaklıkların daha sık ve daha uzun süreli yaşanacağı öngörülüyor.

2023 yılında yapılan bir araştırma, gelecekte birçok bölgede sıcaklık sınırlarının aşılabileceğini ortaya koyuyor. Aşırı sıcaklıklarla maruz kalacağımız anlamına gelen bu araştırma aslında sıcaklık artışlarına karşı önlemler almamız gerektiğinin de altını çiziyor.

Sonuç olarak, insan yapısı yüksek sıcaklıklara karşı belirli bir direnç gösterse de aşırı sıcaklık ve yüksek nem koşulları bir araya geldiğinde bu zorlaşıyor.

Kaynaklar: Live Science, Popular Mechanics, Technology Review

Bunları da inceleyebilirsiniz:

 

ETİKETLER: , , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.