Dolar 35,1981
Euro 36,7471
Altın 2.968,65
BİST 9.724,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 13°C
Az Bulutlu
İstanbul
13°C
Az Bulutlu
Pts 12°C
Sal 12°C
Çar 12°C
Per 11°C

Çin, küresel metal fiyatlandırmasını yeniden şekillendirmek için harekete geçiyor

Çin, küresel metal fiyatlandırmasını yeniden şekillendirmek için harekete geçiyor

Çin, küresel metal fiyatlandırmasını yeniden şekillendirmek için harekete geçiyor
14 Ekim 2024 07:58
68

Çin, hem önemli bir üretici hem de tüketici olduğu endüstriyel metaller sektöründe fiyatlandırmayı etkilemek için aktif olarak önlemler alıyor.

Şanghay Vadeli İşlemler Borsası’nın (ShFE) yabancı firmalara cazibesini artırmak için çalışmalar devam ediyor. Bu hamle, Londra Metal Borsası’nın (LME) 1877’den beri kurduğu mevcut fiyatlandırma sistemini potansiyel olarak bozabilir.

Çin’in girişimi, ShFE sözleşmelerini referans noktası haline getirmeyi amaçlıyor. Bu, Çinli şirketlerin fiziksel sözleşmeleri için LME fiyatlarına olan bağımlılığını azaltacak ve yabancı kuruluşları referans fiyatlar için ShFE ile etkileşime girmeye teşvik edecektir. Bu stratejik hamle, fiyatlandırma etkisini Batı piyasalarından Çin’e aktarabilir.

Son zamanlarda yapılan tartışmalar, borsanın etkisini genişletme planının bir öncelik olduğunu gösteriyor, ancak belirli zaman çizelgeleri açıklanmadı. ShFE, projenin zaman çizelgeleri, yatırım seviyeleri, zorlukları veya başarı ölçütleri hakkında yorum yapmadı.

Ancak Haziran ayında ShFE genel müdürü Wang Fenghai, borsanın fiyatlandırma etkisini güçlendirmek için yabancı yatırımcılara açılmanın önemini belirtti.

ShFE’nin stratejisinin kritik bir bileşeni, özellikle 2020’de International Energy Exchange’de (INE) yabancı tüccarlar için tanıtılan bakır sözleşmeleri için Çin dışında metal depolama amacıyla depolar kurmayı içeriyor. ShFE, uluslararası metal depolamaya genişleme niyetini bildirdi ve bu potansiyel olarak LME’nin dünya çapında 450’den fazla kayıtlı deposundan oluşan ağına meydan okuyabilir.

Singapur, mevcut LME tesisleri ve elverişli düzenleyici ortamı nedeniyle ShFE’nin denizaşırı depolama için başlangıç noktası olarak belirlenirken, borsa önemli metal akışlarının olduğu diğer yerlerde de hızla depolar kaydedebilir.

ShFE, küresel bir fiyatlandırma merkezi olma yolunda zorluklarla karşı karşıya, en azından Hong Kong Exchanges and Clearing’e (HKEx) ait olan LME’den. LME şu anda çeşitli endüstriler için temel olan bir metal olan küresel bakır vadeli işlemlerinin yaklaşık %60’ını işlemektedir.

Buna karşılık, ShFE’nin pazar payı azalmış, geçen yıl platformunda küresel bakır vadeli işlemlerinin sadece yaklaşık %15’i işlem görmüş ve %22’lik paya sahip CME Group’un (NASDAQ:CME) bir parçası olan ABD merkezli COMEX’in gerisinde kalmıştır.

Uluslararası profilini artırmak için ShFE, INE’de alüminyum, çinko, nikel, kurşun ve kalay gibi ek metaller listelemeyi düşünüyor. Bu metaller zaten LME’de işlem görüyor ve LME de depolama ağını Hong Kong’a genişletmeyi ve ShFE fiyatlarını kullanan yeni sözleşmeler listelemeyi planlıyor.

Şanghay borsasının hırsları yeni değil; ShFE, HKEx’in 2012’de Londra borsasını satın almasından bu yana LME’ninkine benzer küresel bir ağ kurmaya çalışıyor. Başarılı bir genişleme aynı zamanda Çin’in yuanın uluslararası kullanımını artırma hedefini de destekleyecektir, çünkü ShFE ve INE sözleşmeleri Çin para biriminde fiyatlandırılmaktadır.

Ancak, yabancı yatırımcılar Çin’in döviz kontrolleri ve piyasa istikrarını ve yatırımcı güvenini etkileyebilecek emtia piyasalarına hükümet müdahalesi potansiyeli gibi engellerle karşı karşıya.

Çin Menkul Kıymetler Düzenleme Komisyonu (CSRC) ve Devlet Konseyi bu gelişmelerle ilgili sorulara yanıt vermedi.

Reuters bu makaleye katkıda bulundu.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.