Dolar 35,1981
Euro 36,7471
Altın 2.968,65
BİST 9.724,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 8°C
Çok Bulutlu
İstanbul
8°C
Çok Bulutlu
Paz 14°C
Pts 12°C
Sal 11°C
Çar 12°C

Wi-Fi Sinyal Gücü Nasıl Kontrol Edilir?

Wi-Fi Sinyal Gücü Neden Önemli?

Wi-Fi Sinyal Gücü Nasıl Kontrol Edilir?
12 Ekim 2024 03:02
172

Cihazınızla internete bağlandınız fakat bağlantınız çok yavaş veya sayfaları yükleyemiyor musunuz? Bu sorundan çok fazla kişi muzdarip. Wi-Fi bağlantınızda bir sorun olabilir, modeme çok uzak olabilirsiniz, kalın duvarlar sinyali engelliyor olabilir veya etrafta bağlantınızı etkileyen farklı cihazlar bulunabilir Şimdi Wi-Fi sinyal gücünü nasıl detaylı olarak kontrol edebileceğinizi anlatacağız.

Daha güçlü bir Wi-Fi sinyali, daha güvenilir bir bağlantı anlamına gelir ve böylelikle size sunulan internetin hızlarından tam olarak yararlanabilirsiniz. Bu doğal olarak her internet kullanıcısının istediği bir şey.

Can sıkıcı olan şu ki, bazen akıllı telefonumuz veya diğer taşınabilir aygıtlarımızla yönlendiriciye bağlı olsak bile sağlıklı veri aktarımı yapamayız. Wi-Fi göstergesi tam kapsamlı bağlantı gücü gösterse bile bunu yaşayabiliyoruz.

Wi-Fi sinyal gücü, yönlendiriciden ne kadar uzakta olduğunuz, 2.4/5 GHz bağlantı türü, etrafınızdaki duvarların malzemesi ve parazitlenme gibi çeşitli faktörlere bağı. Yönlendiriciye ne kadar yakın olursanız o kadar iyidir. 2.4 GHz kanalını kullandığınızda daha uzak mesafelerden bağlantı sağlayabilirsiniz, ancak parazit sorunları yaşanabilir. 5 GHz kanalı ise yakındayken çok daha verimlidir.

Daha yoğun malzemelerden (beton gibi) yapılmış daha kalın duvarlar Wi-Fi sinyalini engelleyecektir. Daha zayıf bir sinyal ise daha düşük hızlara, kopmalara ve bazı durumlarda tamamen bağlantının kesilmesine neden olur.

Ek bir not olarak, her bağlantı sorunu yaşadığınızda bu sinyal gücüyle ilgili olmayabilir. Kötü internet altyapısı, servis sağlayıcı kaynaklı sıkıntılar ve modem kaynaklı problemler olabilir. Bilgisayarınızdaki veya telefonunuzdaki internet yavaş görünüyorsa ilk olarak yönlendiriciyi kapatıp açarak işe başlayın.

Sorun devam ediyorsa, bir sonraki adımda sorunun Wi-Fi ile alakalı olup olmadığını anlayın. İnterneti ethernet üzerinden bağlı bir cihazla kullanmayı deneyin. Hala sorun yaşıyorsanız kablosuz bağlantıda problem olması muhtemel. Ethernet bağlantısında sorun yoksa ve yönlendiriciyi sıfırlamak işe yaramadıysa, sinyal gücünü kontrol etme zamanı gelmiştir.

Wi-Fi bağlantınızın gücünü kontrol etmek için yapmanız gereken ilk şey cihazın bağlantısını kontrol etmek. iPhone, iPad, Android, Mac veya Windows PC kullanıyor olabilirsiniz, her cihazın bir Wi-Fi bağlantı göstergesi vardır. Genellikle dört veya beş eğri çizgi Wi-Fi sembolünü oluşturur ve ne kadar çok çizginin içi doluysa bağlantı o kadar güçlü demektir.

Öncelikle, her telefon, tablet ve dizüstü bilgisayarda kullanılan ağ yongaları ve yazılımlar farklı. Bu bağlamda Wi-Fi gücü farklı şekilde gösterilebilir. Eğer mümkünse kontrolü ikinci bir cihazda daha yapın. Her iki cihazdaki internet performansını karşılaştırın ve Wi-Fi çekim için ne gösterdiklerine bakın. Her ikisinde de benzer sonuçlar elde ediyorsanız testlere devam edebilirsiniz.

Wi-Fi bağlantınızın belirli bir noktada zayıf olduğunu belirlediyseniz, yapmanız gereken bir sonraki şey etrafta dolaşmak ve cihazınızdaki Wi-Fi çubuğunu izlemek. Yönlendiriciden ne kadar uzakta olduğunuzu ve yönlendirici ile aranızda kaç duvar olduğunu takip edin. Wi-Fi çubuklarınızın ne zaman artıp azaldığına dikkat edin. Farkındayız bu çok basit görünen bir yöntem lakin çoğu durumda bağlantıyı analiz etmek için bize iyi fikirler verir.

Wi-Fi’nizin gücünü daha derinlemesine incelemek istiyorsanız, miliwatt (dBm) türünden desibellerini ölçmek için bir yazılıma (AirPort Utility veya Wi-Fi Analyzer gibi) ihtiyacınız olacak. Windows’un yanı sıra Android ve iOS cihazlar için de uygulama mağazalarında bu işi yapan uygulamalar bulabilirsiniz. Hepsinin çalışma mantığı aşağı yukarı aynı.

Bir Wi-Fi sinyalini birden fazla şekilde ölçebilirsiniz. En doğru ölçüm miliwatt’tır (mW), ancak ondalık basamak sayısı (0,0001 mW) nedeniyle okuması en zor olanı. Alınan Sinyal Gücü Göstergesi (Received Signal Strength Indicator, RSSI) başka bir seçenek olsa da, Wi-Fi cihaz satıcıları bunu tutarsız bir şekilde ve farklı ölçeklerle kullanıyor.

Miliwatt’a (dBm) göre desibel tüm sorunları ortadan kaldırıyor ve birçok üretici de zaten RSSI’yı dBM’ye dönüştürüyor. Yani dBm ölçümü en çok kullanılanı. Bilinmesi gereken ilk şey dBm ölçümlerinin negatif sayılarla gösterilmesi. Ölçek -30 ile -90 arasında değişiyor, artı yönde ne kadar yüksekse bağlantı o kadar iyi demek. -30 görüyorsanız mükemmel bir kablosuz bağlantınız var demektir ve muhtemelen yönlendiricinin yanında duruyorsunuz. Ancak -90 dBm’lik bir değer görüyorsanız bağlantınız son derece zayıftır, hatta muhtemelen ağa bağlanamazsınız.

Peki dBm kaç olmalı? -50 dBm mükemmel bir bağlantı için yeterlidir. -60 civarı da iyidir, yayın izlemek ve sesli aramalar için yeterli diyebiliriz.

iOS ve Android

iPhone ve iPad için Airport Utility uygulamasını veya Android için WiFi Analyzer‘ı kullanabilirsiniz. Her ikisinin de kullanımı kolay ve etrafınızdaki tüm kablosuz ağlar için bilgi edinebilirsiniz. iOS cihazlar kullanıyorsanız, telefonun ayarlar bölümüne girmeniz ve Wi-Fi tarayıcıyı açmanız gerekiyor. Ayarlar bölümünden (uygulama ayarları değil) Airport Utility’i bulun ve ardından Wi-Fi Tarayıcı’yı (Wi-Fi Scanner) açın. Sonra uygulamaya girin ve bir tarama başlatın, RSSI olarak ifade edilen dBm sonuçlarını göreceksiniz.

Android kullanıcıları için Wi-Fi Analyzer bir adım daha kolay. Uygulamayı açın ve bulunan ağları arayın, bu kadar. Etraftaki ağlar, bağlantı gücüyle birlikte dBm olarak listelenecek.

Hem iOS hem de Android platformlarında farklı birçok uygulama mevcut. Dilerseniz “Wi-Fi Analyzer” şeklinde arama yaparak farklı seçenekleri görebilirsiniz.

Windows

Windows 10 ve Windows 11’de sinyal gücünü görüntülemek için yerel bir yöntem bulunmuyor. Ancak Komut İstemi ile sinyal gücünü yüzdeli olarak görebilirsiniz. Bunun için Başlat Menüsü’nden arama kısmına “Komut İstemi” yazın ve yönetici olarak çalıştırın. Gelen komut ekranında netsh wlan show interface komutu girdikten sonra aşağılarda sinyal kalitesi de listelenecek.

Üçüncü Taraf Yazılımlar

Diğer yandan Windows için geliştirilen birçok farklı yazılım bulmak mümkün. Microsoft Store’da yine WiFi Analyzer adında bir uygulama bulabilirsiniz. NirSoft’un WifiInfoView isimli programı da kullanılabilir. Ücretsiz, kullanımı kolaydır ve kurulum gerektirmiyor. Sadece EXE dosyasını açın ve çift tıklayın.

macOS

macOS işletim sistemine sahip cihazlarda bağlı ağı ölçmek istiyorsanız herhangi bir program veya uygulama indirmenize gerek yok. Seçenek (Option) tuşuna basılı tutun ve Wi-Fi sembolüne tıklayın. RSSI girişinde dBm ölçümlerini göreceksiniz.

Bu konuya farklı bir makalede değineceğiz lakin sinyal kalitesinden bahsetmişken bazı ipuçları üzerinde duralım. Bağlantınızın durumunu farklı yerlerde analiz ederseniz, iyileştirmek için yapmanız gerekenler konusunda bazı fikirler edinebilirsiniz.

Örneğin, evinizin sınırlarına ulaşıyorsanız ve hala 60 dBm sinyal (veya çok sayıda bağlantı çubuğu) görüyorsanız, yaşadığınız sorunlar Wi-Fi gücüyle ilgili değildir. Parazit olup olmadığını kontrol edin, yönlendirici üzerinden Wi-Fi kanalı değiştirmeyi düşünün veya mevcut yönlendiriciniz desteklemiyorsa 5 GHz destekleyen bir yönlendiriciye yönelin.

Yönlendiriciden bir ya da iki oda uzaklaştığınızda sinyali hızla kaybettiğinizi fark ederseniz, yönlendiricinizin ne kadar iyi olduğunu ve konumunu göz önünde bulundurmanın zamanı gelmiş demektir. Ya duvarlarınız çok kalın ve yoğundur ya da yönlendiriciniz eskidir ve çok uzağa yayın yapamıyordur. Alçı duvarlarınız varsa, yönlendiriciyi mümkün olduğunca evin merkezine yakın bir yere taşımayı düşünün.

Yönlendiriciniz eskiyse yükseltme zamanı gelmiş olabilir. Yenisini alırken hem 2,4 hem de 5 GHz Wi-Fi sinyallerini, hatta 6 GHz’i destekleyen bir yönlendiriye bakın. 5 GHz ve 6 GHz sinyalleri 2,4 GHz kadar uzağa gitmez, ancak parazit sorunlarını atlatmak için daha fazla seçeneğe sahiptir.

  • Wi-Fi 6, Wi-Fi 6E ve Wi-Fi 7: Aralarındaki Fark Ne?

Öte yandan, kullandığınız mobil aygıtlarınız da destekliyorsa bütçeniz elverdiği kadar yeni nesil Wi-Fi teknolojilerini kullanmaya çalışın. Yeni Wi-Fi standartlarıyla birlikte kablosuz bağlantı kalitesi sürekli olarak geliştiriliyor. Özetle belirtecek olursak WiFi 7, WiFi 6 ve WiFi 6E’ye kıyasla önemli bir sıçrama niteliğinde. Daha yüksek hızları, daha düşük gecikme süreleri ve önemli kapasite artışlarıyla yeni kablosuz standart ciddi iyileştirmeler sunuyor.

Wi-Fi 7, yönlendiricilerin aynı anda birden fazla kablosuz bant ve kanal kullanarak bir Wi-Fi 7 istemcisine bağlanmasına olanak tanıyan Multi-Link Operation (MLO) teknolojisini destekliyor. Örneğin bir Wi-Fi 7 aygıt 2.4 GHz, 5 GHz ve 6 GHz bantlarını birleştiren tek bir birleşik bağlantı kullanarak bir Wi-Fi 7 yönlendiricisine bağlanabilir. Bu yöntem daha düşük gecikme süresi, daha yüksek veri hızları, gelişmiş bant yükü dengeleme ve daha yüksek ağ güvenilirliği gibi birçok avantaj sunmakta.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.