Dolar 35,1981
Euro 36,7471
Altın 2.968,65
BİST 9.724,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 8°C
Çok Bulutlu
İstanbul
8°C
Çok Bulutlu
Paz 13°C
Pts 12°C
Sal 11°C
Çar 12°C

DARPA’nın yüksek hızlı VTOL X-Plane uçağı yer etkisi testini geçti

Aurora Flight Sciences şirketinin, DARPA’nın Hız ve Pist Bağımsız Teknolojileri (SPRINT) programı kapsamında geliştirdiği X-Plane isimli uçak, şimdiden oldukça konuşuluyor.

DARPA’nın yüksek hızlı VTOL X-Plane uçağı yer etkisi testini geçti
12 Ekim 2024 18:11
70
Haber Merkezi

Havacılık ve uzay teknolojileri şirketi Aurora Flight Sciences, DARPA’nın Hız ve Pist Bağımsız Teknolojileri (SPRINT) programı kapsamında, yüksek hızlı ve dikey iniş kalkış (VTOL) yapabilen bir askeri uçak geliştiriyor.

Şu anda ön tasarım aşamasında olan bu devrim niteliğindeki uçak, askeri havacılığın geleceğini şekillendirebilir.

New Atlas’ın haberine göre, X-Plane olarak adlandırılan bu uçak, 1.5 Mach hıza ulaşabilecek ve 1.200 mil menzile sahip olacak.

DİKEY İNİŞ-KALKIŞ YAPABİLİYOR

Uçağın en dikkat çekici özelliği ise 100 fit yüksekliğe kadar dikey kalkış ve iniş yapabilme yeteneği. Bu özellik, uçağın pistlere ihtiyaç duymadan, dar alanlara ve zorlu arazilere iniş kalkış yapmasını sağlayacak.

Aurora, uçağın dikey kaldırma sistemini test etmek için küçük bir model kullandı. Bu model, uçağın kanatlarına entegre edilmiş fanlar sayesinde dikey kalkış ve iniş yapabildiğini gösterdi.

X-Plane, 4.5 ton taşıma kapasitesiyle önemli miktarda yük ve personel taşıyabilecek.

Aurora, uçağın ön tasarımını tamamlamak için DARPA ile yakın iş birliği içinde çalışıyor. Projenin ilerleyen aşamalarında, uçağın prototipinin üretilmesi ve test uçuşlarının gerçekleştirilmesi planlanıyor. Uçağın üretimine 2025 yılında başlanması hedefleniyor.

Bu yeni nesil VTOL uçağı, askeri operasyonlarda büyük bir avantaj sağlayabilir. Hızı ve dikey iniş kalkış yeteneği sayesinde, uçak daha hızlı ve esnek bir şekilde konuşlandırılabilecek. Bu da, askeri görevlerin daha etkili bir şekilde yerine getirilmesine olanak tanıyacak.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.