Dolar 35,1981
Euro 36,7471
Altın 2.968,65
BİST 9.724,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 8°C
Az Bulutlu
İstanbul
8°C
Az Bulutlu
Paz 14°C
Pts 12°C
Sal 11°C
Çar 12°C

NASA’nın yeni uzay teleskopları, kara deliklerin sırlarını çözecek

NASA, 2032’de fırlatacağı uzay araçlarıyla, kara delikler hakkında daha önce ulaşamadığımız verileri toplamak için çalışmaya başladı.

NASA’nın yeni uzay teleskopları, kara deliklerin sırlarını çözecek
10 Ekim 2024 13:52
78

NASA, önümüzdeki yıllarda yapılacak bilimsel çalışmalar konusunda yol haritasını netleştirdi. Çalışmaların ana konularından biri de kara deliklerin daha detaylı araştırılması olacak gibi görünüyor.

NASA bu çalışmalar için, iki yeni uzay aracı geliştirmek için düğmeye de bastı. Kara delik çalışmalarına dair öneriler, NASA’nın, Bilim Görevi Müdürlüğü’nün hedefleri doğrultusunda düşük maliyetli bilim görevleri geliştirmeye odaklanan ajansın en eski sürekli programı olan Explorers Programı‘ndan geliyor.

Explorers Programı’nda bu güne kadar yapılan önerilerden 90’ı gerçek çalışmalara dönüştürüldü. Bunlardan bazıları bilim insanlarına Nobel ödülleri bile kazandırdı. Bu görevler araştırmacıların etrafımızdaki evreni ve kozmosun son 13,77 milyar yılda nasıl değiştiğini anlamalarına yardımcı olan gerçek bilime yol açtığı için büyük önem taşıyor.

Bilim insanları yeni çalışmalar öneriyor, NASA değerlendiriyor

Daha fazla inceleme için düşünülen kavramlar arasında Gelişmiş X-ışını Görüntüleme Uydusu ve Astrofizik için Uzak Kızılötesi Araştırma Görevi yer alıyor. Bunlardan ilki, galaksilerin merkezlerinde bulunan ve etkileşimleri uzay-zaman dokusunda dalgalanmalar oluşturan kütlesel, aşırı yoğun nesneler olan süper kütleli kara deliklerin tohumlarını inceleyecek bir X-ışını gözlemevi.

Araştırma, Chandra X-ışını Gözlemevi ve Neil Gehrels X-ışını Gözlemevi’nin çalışmaları üzerine inşa edilecek.

Ayrıca bu araştırma için özel bir uzay teleskobu inşa edilecek ve 2032 yılında uzaya fırlatılacak. Böylece ünlü James Webb uzay teleskobunun yanında, derin uzaydaki kara delikleri araştıracak yeni bir uzay teleskobumuz daha olacak.

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.