Beyin göçü fırsatçılığı: Yurt dışında çalışma ilanlarıyla nitelikli eleman göçü özendiriliyor
İnternet ve sosyal medyada yurt dışında çalışma ve yüksek kazanç vaad eden şirketler türedi. ‘Almanya’da iş fırsatı’, ‘Girişimci koçluğu’ gibi ilanlara kananlardan 30 bin lirayı bulan danışmanlık ücreti alınıyor. Birçok kişinin hayalleriyle oynandığı gibi yalan bilgilerle nitelikli iş gücü göçü özendiriliyor.
Son dönemde birçok gencin yurt dışında çalışma merakı, işini ve yolunu uyduranlar için kazanç kapısına dönüştü. Almanya başta olmak üzere farklı ülkelere yerleşmek isteyenlere yönelik sözde danışmanlık firmaları türedi. Sosyal medya ve internet ilanları başta olmak üzere hemen her mecrada, ‘Almanya’da iş imkanı’, ‘Amerika’da yüksek kazançlı meslek’, ‘Fransa, bilgisayar yazılımcısı arıyor’ gibi asılsız ama birçok kişiyi cezbeden ilanlar yayınlanıyor.
Sonrasında ise malum olacağı üzere mevzunun fırsatçılık kısmı başlıyor. Sözde danışmanlık ücretleriyle kim olduğunu bilmediğimiz kişiler, yurt dışında çalışmak için yardımcı olduklarını iddia ediyor. Hizmete göre 5 bin ila 30 bin lira arasında değişen fiyatlar söz konusu. Tabii ki bu rakamlar bizim ulaşabildiklerimiz. Siz daha fazlası veya azıyla da karşılaşabilirsiniz. Piyasada dönen paraları ve sözde firmaların nasıl çoğaldığını görmek için arama motoruna ‘Almanya’da iş imkanı’ yazmanız yeterli. Karşınıza çıkan vaatleri görünce gençlerin hayalleri, parası ve ülkenin geleceğiyle nasıl oynandığına tanık olacaksınız.
İletişime geçtiğimiz bir internet sitesinin çalışanı, yurt dışında diplomaya uygun iş takibi ve sonrasındaki danışmanlık için 5.300 lira isterken; Hollanda’da şirket kurmak konusunda bu rakam, 20 bin liraya çıktı. Hemen belirtelim net ücret için randevu almanız isteniyor. Bazı şirketler de, gidilecek ülkenin havalimanından karşılama, kiralık ev bulmak için emlakçı ayarlama, ailesi olanlar için okul bulmaya yardımcı olmak gibi hizmetler verdiğini iddia ediyor. Ancak tahmin edileceği gibi hiçbiri size istihdam veya yüksek kazancı garanti etmiyor. İlgili ülkelerin reklamını yapıp içine biraz da hayal ekleyip danışmanlık bedeli alıyorlar.
Randevu usulü, online bağlantılarla çalıştığını belirten sözde danışmanların kazancı kadar, buraya başvuran kişilerin hayalleriyle oynanması da önemli. Asıl tehlike ise binlerce meslek sahibinin gerçek dışı vaatlerle yurt dışına özendirilmesi olarak görülüyor. Sadece bu örnekte bile yüzlerce site, gençler başta olmak üzere ülkenin iş gücünü yurt dışı hayalleriyle adeta kandırıyor. Çünkü garanti ettikleri hiçbir şey yok. ‘Almanya’ya göç başvurusu’, ‘Avrupa’da çalışma imkanları ve iş ilanları’, ‘Yurt dışı girişimci koçluğu’, gibi yüzlerce başlıkta içerik bulabilirsiniz. Bu kadar fazla site ve sosyal medya ilanının olması bile piyasanın ne kadar kârlı olduğunu da gösteriyor.
Hiçbir şey yapmadan, sözde danışmanlıkla hayallerimiz ve paralarımızla oynayanlara karşı dikkatli olmak gerekiyor. ‘Bedavadan para kazanmak bu kadar kolay mı?’ diye sorabilirsiniz. Evet. Günümüz sosyal medya devrinde eskisinden de kolay. 1980 yapımı Banker Bilo filminde, Almanya’ya gittiğini zanneden ancak İstanbul’a bırakılan köylüleri kandıran Maho (Şener Şen) bile daha fazla emek sarf etmiştir, inanın. Almanya’dan yüksek kazanç bekleyen bu haberin sonunu da filmden bir replik bitirsin: “Kardeşler sabaha kadar bekleyip, şehre birer ikişer girin.”