Dolar 34,5795
Euro 36,2703
Altın 2.991,68
BİST 9.385,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Yağmurlu
İstanbul
18°C
Yağmurlu
Cts 9°C
Paz 10°C
Pts 9°C
Sal 12°C

Türkiye’nin temiz enerjisine yeni YEKA ihalesi can suyu olacak

Türkiye, yenilenebilir enerji kurulu gücündeki artışla, dünya sıralamasında basamakları hızla tırmanıyor.

Türkiye’nin temiz enerjisine yeni YEKA ihalesi can suyu olacak
6 Ekim 2024 14:36
35
AA

Türkiye, enerji arayışında aldığı yolu yenilenebilir enerji alanını da genişleterek ilerliyor.

Türkiye’nin temiz enerji çeşitliliğine, bu ay açıklanacak yeni strateji ve yeni Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) ihale duyurularının büyük katkı yapması bekleniyor.

Türkiye’de enerjinin yüzde 67’si ithal ediliyor; dışa bağımlılığı düşürmek için daha fazla temiz enerji kaynağının ve enerji verimliliği süreçlerinin sisteme dahil edilmesi önem arz ediyor.

Türkiye, geçmiş yıllarda izlediği politika ve yaptığı yatırımlarla yenilenebilir enerji kurulu gücünü tüm kaynaklar için arttırdı.

YERLİ EKİPMANLARIN KULLANILMA ORANINDA ARTIŞ YAŞANDI

YEKA projeleriyle de büyük ve orta ölçekli kurulumların sisteme kazandırılması sağlanarak, yerli üretim ekipmanların kullanımı arttı.

Öte yandan, Türkiye’de yenilenebilir enerji kurulu gücü, ekim başı itibarıyla lisanslı ve lisanssız olmak üzere toplam 67 bin 27 megavata ulaştı ve elektrikteki toplam 114 bin 142 megavat kapasitenin yüzde 58,72’sini oluşturdu.

Bu dönemde, yenilenebilir enerji kaynakları arasında en yüksek payı 32 bin 194 megavatla barajlı ve akarsu hidroelektrik santralleri aldı. Bunu 18 bin 691 megavatla güneş, 12 bin 342 megavatla rüzgar, 1691 megavatla jeotermal ve 2 bin 109 megavatla biyokütle takip etti.

Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.