Dolar 35,1981
Euro 36,7471
Altın 2.968,65
BİST 9.724,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 8°C
Az Bulutlu
İstanbul
8°C
Az Bulutlu
Paz 14°C
Pts 12°C
Sal 11°C
Çar 12°C

Başarılarıyla Tanıdığımız Apple, QuickTake İsimli Dijital Kamera ile Nasıl Büyük Bir Başarısızlık Elde Etti?

Apple, iPhone, MacBook, iPad gibi yenilikçi ve başarılı ürünleriyle biliniyor. Fakat bu sefer Apple’ın başarılı değil, başarısız bir ürününden bahsedeceğiz. Apple’ın kamera dünyasındaki kısa ama talihsiz macerası QuickTake adlı dijital kamera neden başarısız oldu? Haydi inceleyelim.

Başarılarıyla Tanıdığımız Apple, QuickTake İsimli Dijital Kamera ile Nasıl Büyük Bir Başarısızlık Elde Etti?
6 Ekim 2024 20:15
65

Apple markası ardık başarı ve yenilikçilik ile eş değer hâle gelmiş durumda. Ancak her başarılı markanın arkasında çeşitli başarısızlıklardan alınan dersler yer alıyor.

Apple’ın, 17 Şubat 1994’te Japonya’daki MacWorld fuarında tanıttığı QuickTake isimli dijital kamera da bu başarısızlıklardan bir tanesi.

O dönemde, dijital fotoğrafçılık hâlâ emekleme aşamasındaydı ve Apple bu alanda öncü olmak istiyordu!

Apple’ın hedefi, pazara ilk tüketici odaklı dijital kamerayı sunan marka olmaktı.

Bu hedefe ulaşmak için Apple, ilk olarak 1994 yılında QuickTake 100 modelini piyasaya sürdü.

QuickTake 100, 0.3 megapiksel çözünürlükte, 640×480 boyutunda sekiz fotoğraf çekebiliyordu ve fotoğraf ön izlemesi yapma imkânı sunmuyordu.

Yani çekilen fotoğrafları görebilmek için kamerayı bir bilgisayara bağlamanız gerekiyordu.

Dahili bir flaşı olmasına rağmen odaklama ya da yakınlaştırma gibi temel özelliklerden yoksundu ve üstüne üstlük 1994’te bile satış fiyatı 749 dolardı!

Ardından, Nisan 1995’teyse QuickTake 150 piyasaya sürüldü.

Bu model, ilk modele çok benziyordu ancak daha iyi fotoğraf sıkıştırma teknolojisi sayesinde, daha fazla sayıda ve daha kaliteli fotoğraflar çekebiliyordu.

Ardından, 1997 yılında QuickTake 200 modeli tanıtıldı.

Fujifilm tarafından üretilen bu model, önceki iki versiyona kıyasla daha geleneksel bir film kamerasına benziyordu.

QuickTake 200, kullanıcıya fotoğrafları ön izleme imkânı veren bir LCD ekran, odak ve diyafram ayarları gibi daha gelişmiş özellikler sundu.

Ancak bu iyileştirmelere rağmen, ürün serisinin ömrü daha fazla uzun olmayacaktı…

QuickTake serisi, toplamda yalnızca üç yıl piyasada kaldı ve Steve Jobs’un Apple’a geri dönmesiyle birlikte 1997’de tamamen sonlandırıldı.

Peki, Apple neden böyle bir ürünle başarısız oldu?

Öncelikle, QuickTake’in teknik yetersizlikleri ürünün başarısız olmasındaki en temel sebeplerden biriydi.

Örneğin, 0.3 megapiksel çözünürlük o dönem için bile düşük kabul ediliyordu ve depolama kapasitesinin de 8 fotoğrafla sınırlı olması müşterileri etkilemek için yeterli değildi.

Ayrıca, kamerada görüntüleri ön izleyebilme imkânı olmadığı için kullanıcılar çekim sırasında ne elde ettiklerini bilemiyordu ve de odaklama ve zoom gibi temel kamera işlevlerinin eksikliği de ürünün kullanımını kısıtlı hâle getiriyordu.

Bu yetersizliklerin yanı sıra, kullanıcıların beklentilerini karşılayamayan bir cihaz için fiyatı da oldukça yüksekti.

Aynı dönemde Kodak ve Fujifilm gibi köklü fotoğraf makinesi üreticileri, daha gelişmiş özelliklere sahip dijital kameralarını piyasaya sürmeye başlamıştı.

Dolayısıyla tüketiciler, fotoğrafçılıkta uzmanlaşmış bu firmaların ürünlerini tercih ederken, Apple’ın QuickTake serisi aynı ilgiyi göremedi.

Yani QuickTake, bu sebeplerden dolayı Apple’ın tarihindeki başarısız girişimlerden biri olarak tarihte yerini aldı.

Kaynak: Vice, Engadget, Intego
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.