Dolar 35,1981
Euro 36,7471
Altın 2.968,65
BİST 9.724,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 8°C
Az Bulutlu
İstanbul
8°C
Az Bulutlu
Paz 14°C
Pts 12°C
Sal 11°C
Çar 12°C

AMD’ye Özel Yapay Zeka Görsel Oluşturma: Amuse Nedir?

AMD Amuse Nedir?

AMD’ye Özel Yapay Zeka Görsel Oluşturma: Amuse Nedir?
5 Ekim 2024 03:11
122

Ne zaman yapay zekayla birlikte donanımlardan söz etsek ön plana yeşil takım çıkıyor. Kırmızılıların da yeniliklere ayak uydurması gerekiyordu, yeni hamleler gelmeye devam ediyor. AMD, yeni nesil donanımlarının gücünden yararlanan üretken AI platformu Amuse 2.0’ı tanıtmıştı. Amuse yeni sürümlerle ve yeni özelliklerle yenilenmeye devam ediyor. Biz de AMD’nin yeni yapay zeka yazılımına daha detaylıca bakalım istedik.

Bugünlerde hepimiz bir şekilde yapay zeka kullanıyoruz. Microsoft Word’de yerleşik bir özellik veya Gmail’in arka planında çalışan bir algoritma olabilir. Dolaylı da olsa AI hayatımızın bir parçası. Bazı hizmetler internet bağlantısı gerektirirken, bazıları ise yerel olarak donanımda işlem gerçekleştirerek internet bağlantısına ihtiyaç duymuyor. Örneğin OpenAI tarafından geliştirilen ChatGPT için bağlantıya ihtiyaç var. Microsoft’un Recall özelliği ise NPU destekli çiplerde çalıştırılabiliyor.

Yerel olarak çalışmak üzere tasarlanan Amuse, görüntü oluşturmaya odaklanıyor ve kullanıcılara süreci basitleştiren “Ez Mode” adlı basit bir arayüz sunmakta. Basit arayüzle text-to-image (metinden görüntüye) ve paint-to-image araçlarını kullanarak yapay zeka destekli görüntüler oluşturabiliyoruz.

Amuse, kullanıcıların modern AMD donanım tabanlı bilgisayarlarda AI modelleriyle yüksek kaliteli görüntüler oluşturmasını sağlamayı amaçlayan bir yazılım. Daha önce yapay zeka destekli görüntü oluşturma araçlarını uzunca listelemiştik. Kırmızı ekibin çözümü de yerel olarak donanım üzerinde çalışan bir alternatif olacak. Kullanıcıların yapay zeka modelleriyle yüksek kaliteli görüntüler oluşturmasına, resim ve çizimleri dijital görüntülere dönüştürmesine ve özel yapay zeka filtreleri oluşturmasına olanak tanıyacak.

Amuse’un en önemli özelliklerinden biri, görüntüleri 512×512’den 1024×1024’e yükselterek görüntü oluşturma sürelerini hızlandıran AMD XDNA Super Resolution’ın kullanılması. AMD, kullanıcıların sıfırdan görüntüler oluşturabileceğini, elle çizilmiş çizimlerini dijital formata dönüştürebileceğini ve mevcut görüntülerin görünümünü değiştirmek için özel yapay zeka filtreleri uygulayabileceğini veya oluşturabileceğini söylüyor.

Kırmızı ekibin yeni aracı, görüntü oluşturma aşamasının sonunda çıktı boyutunu 2 kat hızlandırmak için bir AMD XDNA Super Resolution (AMD XDNA Süper Çözünürlük) çözümüne sahip. Bazı temel özellikleri hızlıca listeleyecek olursak:

  • Komut satırına gerekmiyor.
  • Basit ve kullanımı kolay.
  • AMD XDNA Süper Çözünürlük.
  • Tek çalıştırılabilir.
  • Bağımlılık yok.
  • Otomatik yapılandırma ve model seçimi.
  • Çizim-betimlemeden görsele içerik oluşturma.
  • Metinden görsele içerik oluşturma.
  • Özel yapay zeka filtrelerinizi oluşturma imkanı.
  • Çok aşamalı, ONNX tabanlı işlem hattı (Stable Diffusion, Control Nets, Feature Extractors)

AMD’nin yazılımı yapay zeka tarafından üretilen yeni içerikler üretebiliyor lakin telif hakkı ihlali konusunda dikkatli olunmalı. LLM‘ler (Large Language Model, Büyük Dil Modeli), içerik oluşturucuların açık izni olmadan, genellikle telif hakkıyla korunan materyalleri içeren geniş veri kümeleri üzerinde eğitilir. Bu durum, YouTube gibi platformlarda telif hakkı ihlalleri nedeniyle sorunlara yol açabiliyor.

NVIDIA ve Intel gibi teknoloji devlerinin bulunduğu bir ortamda, kırmızılıların Amuse platformu uzmanlaşmış bir araç olarak piyasaya giriş yapıyor. NVIDIA, CUDA mimarisi ve güçlü GPU’ları ile yapay zeka geliştirmede lider konumda ve görüntü oluşturmanın ötesinde çok çeşitli yapay zeka uygulamalarını desteklemekte. NVIDIA’nın platformu çeşitli sektörlerde yaygın olarak kullanılmakta ve bu da onu geliştiriciler ve araştırmacılar için çok yönlü bir seçim haline getiriyor.

Intel de daha geniş bir yetenek yelpazesi sunan AI Playground ile önemli adımlar attı. Görüntü oluşturmaya odaklanan Amuse 2.0’ın aksine, Intel’in yapay zeka araçları daha geniş bir kitleye hitap ediyor ve yapay zeka odaklı görevler için daha genel amaçlı çözümler sunuyor.

Amuse 2.0, AMD donanımı ile derin entegrasyondan yararlanarak şirket ekosistemi için optimize edilmiş bir deneyim sunacak. Belirli bir alana (görüntü oluşturma) odaklanması, yüksek kaliteli, donanım hızlandırmalı sonuçlar arayan kullanıcılar için bir avantaj sağlayabilir. Çip üreticisi şu anda görüntü oluşturma işine odaklanmış, ancak gelecekte platformun genişlediğini görmeyi bekliyoruz.

AMD, Amuse 2.0’ı ister profesyonel ister hobi amaçlı olsun, yaratıcı kişiler için güçlü bir araç olarak konumlandırıyor. Yazılımın bulut işlemeye ihtiyaç duymadan tamamen yerel donanım üzerinde çalışabilmesi ve kullanıcı dostu tasarımı, onu AMD’nin en son teknolojisini kullanan herkes için bir tercih haline getirebilir.

Amuse gelişmeye devam edecek ve özellik listesi de genişleyecek. Bu bağlamda yapay zeka ve yaratıcılık alanında önemli bir oyuncu haline gelme potansiyeline sahip. NVIDIA ve Intel tarafından sunulan daha geniş yeteneklerle başa baş mücadele edip edemeyeceği henüz belli değil, ancak AMD ekosistemindeki kullanıcılar için kesinlikle ikna edici konumda.

Bu bağlantıdan resmi web sayfasına giderek 800 MB’ın biraz üzerinde olan dosyayı indirebilirsiniz. Herhangi bir kurulum yapmanıza, ayrıca hesap oluşturmanıza ve oturum açmanıza gerek yok. İnternete bağlı olmadan da kullanabilirsiniz. Kendi bilgisayarınızın GPU, CPU veya NPU gücünü kullanarak komutlar girerek görüntü üretmeye başlayabilirsiniz. Özel AI filtreleri uygulayabilir, yeni sanat eserleri oluşturabilirsiniz.

Özel AI fitreleriyle görsellerin üzerinde oynama yapmak da mümkün. Küçük dokunuşlar yapabilir, detayları ve görselin hissiyatını değiştirebilirsiniz.

AMD Amuse, en az 24 GB RAM’e sahip AMD Ryzen AI 300 serisi işlemciler veya en az 32 GB belleğe sahip bir Radeon RX 7000 ekran kartlı sistem gerektiriyor. Ayrıca en az 32 GB RAM’e sahip oldukları sürece Ryzen 8040 serisi işlemciler üzerine kurulu sistemlerde de çalıştırmak mümkün. Özetle, oldukça modern donanımlara ihtiyaç var.

Yazılım cihazınızı otomatik olarak algılayabiliyor ve her şeyi otomatik olarak yapılandırabiliyor. Hem harici hem de entegre çözümler için resmi önerilen sistem özellikleri şöyle:

  • 24 GB veya üzeri RAM ile çalışan AMD Ryzen AI 300 Serisi işlemciler.
  • 32 GB RAM ile çalışan AMD Ryzen 8040 Serisi işlemciler (AMD XDNA Super Resolution, en son OEM MCDM ve NPU sürücü güncellemesi ile).
  • Radeon RX 7000 Serisi ekran kartları.

Amuse’un yeni sürümü FLUX.1 Schnell modeli için destek ile birlikte geldi. Ayrıca çeşitli hata düzeltmeleri ve gelişmiş deneyimler için kullanıcılar için daha fazla Stable Diffusion modeli içeriyor.

FLUX.1 Schnell, Black Forest Labs tarafından piyasaya sürülen son teknoloji ürünü bir görüntü oluşturma modeli. Sadece 4 adımda iddialı görüntüler oluşturabiliyor ve Amuse aracılığıyla GPU’da destekleniyor. Dreamshaper v8 gibi popüler Stable Diffusion1.5 tabanlı Latent Consistency Modelleri için destek de bu güncellemede eklendi. Bu sürümü en sağlıklı şekilde kullanabilmek için AMD Software: Adrenalin Edition 24.8.1 sürücüsü öneriliyor.

ModelÖnerilen Donanım
Yeni LCM ve SDXL Turbo modelleriAMD Ryzen AI 300 Serisi, AMD Ryzen 8040 Serisi veya AMD Ryzen 7040 Serisi işlemciler
FLUX.1 SchnellAMD Radeon RX 7900 XTX, AMD Radeon PRO W7900 ve AMD Radeon PRO W7800 ekran kartları

Minimum 32 GB sistem belleği

Not: Performans, sürücü ve bellek hızlarına göre değişecebilir.

FLUX.1 Schnell (Minimum Bellek Modu)Radeon RX 7900 XT

Minimum 32 GB sistem belleği

Piyasadaki yerel görüntü oluşturma araçlarının çoğu, bu alanda öncü olan Stability AI tarafından oluşturulan Stable Diffusion modelleri kullanılarak gerçekleşir. Amuse da aynı şekilde. Yapay zeka bilgisayarlarında Stable Diffusion modellerini çalıştırmak için birden fazla uygulama, arayüz, komut satırı ve kod bloğu bulunuyor fakat bunların kurulumu genellikle çok zahmetli. Çalıştırmak için yüksek düzeyde teknik bilgi gerekiyor ve bilgisayarınız için optimize edilmiş performans sunulmayabilir.

AMD, kısıtlı donanımlar için de olsa müşterilerine zahmetsiz, kullanımı kolay ve optimize edilmiş bir son kullanıcı deneyimi sunmak için Yeni Zelanda merkezli bir yapay zeka teknoloji şirketi olan TensorStack ile ortaklık kurdu. Amuse, hiçbir bağımlılığı olmayan, “Ez Mode” adlı basitleştirilmiş bir kullanıcı arayüzüne sahip ve yapay zeka görüntü oluşturma yolculuğunuza başlamak için gereken tüm yapılandırmayı hızla halleden kurulumu kolay bir program.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.