Dolar 34,4758
Euro 36,2133
Altın 2.961,80
BİST 9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cum 18°C
Cts 8°C
Paz 10°C
Pts 10°C

TÜRİB Genel Müdürü Ali Kırali, ürün ihtisas borsacılığında Türkiye deneyimini AECSD & AMEDA İstanbul Zirvesi 2024’te paylaştı

TÜRİB Genel Müdürü Ali Kırali, ürün ihtisas borsacılığında Türkiye deneyimini AECSD & AMEDA İstanbul Zirvesi 2024’te paylaştı

TÜRİB Genel Müdürü Ali Kırali, ürün ihtisas borsacılığında Türkiye deneyimini AECSD & AMEDA İstanbul Zirvesi 2024’te paylaştı
4 Ekim 2024 18:19
37

Foreks – 2-4 Ekim 2024 tarihlerinde Afrika ve Orta Doğu Menkul Kıymet Saklama Kuruluşları Birliği (AMEDA) ile Avrasya Merkezi Saklama Kuruluşları Birliği (AECSD) tarafından İstanbul’da Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) ev sahipliğinde düzenlenen ortak zirve, uluslararası merkezi saklama kuruluşları, bankalar, diğer finans kuruluşları ve teknoloji şirketlerinin temsilcilerini bir araya getirdi.

“Avrasya, Afrika ve Orta Doğu Sermaye Piyasalarının Yarınlarını Kurgulamak: Merkezi Saklama Kuruluşlarının (MSK) Rolü” temasıyla düzenlenen Zirve kapsamında 4 Ekim 2024 tarihinde düzenlenen “Deneyim Paylaşımı ve En İyi Uygulamalar” oturumunda, Türkiye Ürün İhtisas Borsası (TÜRİB) Genel Müdürü Ali KIRALİ, Türkiye’nin ürün ihtisas borsacılığına dair tecrübelerini katılımcılarla paylaştı.

•    Tarım Ürünlerinin Kaydileştirilmesi: Elektronik Ürün Senedi (ELÜS)

KIRALİ, TÜRİB’in faaliyet alanı, lisanslı depoculuk ve elektronik ürün senedi ekosistemi hakkında kapsamlı bilgiler vererek, Türkiye’nin merkezi saklama kuruluşu olan MKK’nın, TÜRİB’de işlem gören ELÜS’lerin alım-satımında elektronik kayıt kuruluşu olarak üstlendiği rolü anlattı. MKK’nın, Ticaret Bakanlığı’ndan aldığı lisans çerçevesinde, ELÜS’lerin Elektronik Kayıt Sistemi üzerinden oluşturulma süreci ve bu senetlere bağlı hak ve yükümlülüklerin takibindeki işlevi hakkında bilgi paylaştı.

KIRALİ, ELÜS sistemi aracılığıyla kaydileştirilip, merkezi saklaması yapılan tarımsal ürünlerin ticaretindeki önemli gelişmeleri vurguladı. KIRALİ, beşinci yılını dolduran TÜRİB ELÜS Piyasası’nın, toplam işlem hacminin 235 milyar TL’yi, işlem miktarının 46 milyon tonu aştığını belirtti. ELÜS Piyasası’nın TÜRİB öncesi beş yıllık dönemle kıyaslandığında, işlem hacminde 30 katlık bir artış yaşandığını vurgulayan KIRALİ, ELÜS Piyasası’nda kayıtlı yaklaşık 238.000 çiftçi, tüccar, sanayici ve yatırımcıya şeffaf ve güvenli bir platformda kesintisiz hizmet sunulduğunu belirtti.

•    ELÜS ile Finansmana Erişim

KIRALİ, ELÜS modeliyle lisanslı depolarda saklanan tarım ürünlerinin daha geniş kitlelere pazarlanabildiğini ve ürünlerin etkin bir piyasada işlem görerek gerçek değerine kavuştuğunu vurguladı. Ayrıca, ELÜS’lerin bankalar tarafından teminat olarak kabul edilmesinin çiftçilerin finansmana erişiminde kritik bir rol oynadığını belirtti. Lisanslı depoculuk ve elektronik ürün senedi altyapısının uluslararası alanda örnek bir model haline geldiğini ifade eden KIRALİ, gıda arz güvenliği için bu modelin yaygınlaştırılmasında uluslararası iş birliklerinin önemine dikkat çekti. Bu kapsamda, TÜRİB Ar-Ge Merkezi olarak çalışmalar yürüttüklerini belirtti.

Son olarak, KIRALİ, TÜRİB’in gelecek projeleri hakkında da bilgi verdi. Yakın zamanda faaliyete geçecek ürün piyasası aracı kurumları ÜPAKların, ELÜSlerin sağladığı finansman imkanlarını bölgesel ağlar üzerinden tanıtacağını ve alım-satım işlemlerinin TÜRİB platformu üzerinden gerçekleştirilmesine aracılık edeceklerini belirtti. Ayrıca, önümüzdeki yıl açılması planlanan ELÜS’e dayalı vadeli işlem piyasasının, ileri tarihli fiyat oluşumuna imkan sağlayarak öngörülebilir bir tarım piyasası oluşturma açısından önemli bir adım olduğunu vurguladı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.