Dolar 34,8956
Euro 36,6965
Altın 3.012,17
BİST 10.058,63
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 9°C
Çok Bulutlu
İstanbul
9°C
Çok Bulutlu
Cum 10°C
Cts 11°C
Paz 9°C
Pts 10°C

Selçuk Bayraktar: 10’dan fazla Kızılelma 2026’da havada

Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, Teknofest’in gerçekleştirildiği Adana’da Ülke TV’nin yaptığı yayına konuk oldu ve burada insansız savaş uçağı Kızılelma hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Kızılelma’nın Ukrayna’dan gelen jet …

Selçuk Bayraktar: 10’dan fazla Kızılelma 2026’da havada
3 Ekim 2024 21:32
81
Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, Teknofest’in gerçekleştirildiği Adana’da Ülke TV’nin yaptığı yayına konuk oldu ve burada insansız savaş uçağı Kızılelma hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Kızılelma’nın Ukrayna’dan gelen jet motoru hariç tüm kritik bileşenlerinin Türkiye’de üretildiğini ifade eden Bayraktar, Kızılelma’nın seri üretimi hakkında bilgiler verdi.

Kızılelma’da hedef 2026

Bayraktar yaptığı açıklamalarda “Akıncı 10 ülke, Bayraktar TB-2 24. İnşallah Kızılelma daha fazla. Kızılelma’nın seri üretimi başladı. Bir araç ürettik. 2026’da daha yüksek üretim hedefliyoruz, 10’un üzerinde.” dedi.

Bilindiği üzere Kızılelma’nın mevcut prototiplerinde Ukrayna üretimi motorlar kullanılıyor. İlk prototipte Ivchenko Al-25 Turbofan motoru yer alırken birkaç gün önce ilk uçuşunu yapana PT-3 konfigürasyonunda ise art yakıcı (afterburner) kabiliyetli Ivchenko AI-322F motor yer alıyor.

Selçuk Bayraktar, birkaç yıl Kızılelma’nın motoru için yurtdışına bağımlı kalacaklarının altını çizerken yerli motor çalışmalarının da sürdüğünü ifade etti: “Kızılelma’nın bütün bileşenleri Türkiye’de yapılıyor, sadece jet motoru Ukrayna’dan geliyor. O konuda da çalışmalarımız var. Birkaç yıl yurt dışına bağımlı olacağız. 5-6 yıl içinde birkaç tip motor olacak Kızılelma’da.”

Baykar’ın kendi jet motoru üzerinde çalıştığı zaten açıklanmıştı. Firma, bünyesindeki motorun 4 yıl içinde hazır hale gelmesini hedefliyor. Ayrıca TEI ise TF-6000 ve onun art yakıcılı versiyonu TF-10000 üzerindeki geliştirme ve test faaliyetlerini sürdürüyor.

Bayraktar Kızılelma ne için kullanılacak?

Savunma doktrinlerinin hızla değişmesiyle gelecekteki hava muharebelerinin insansız muharip jetlerle yapılacağı öngörülüyor. Bu kapsamda Bayraktar Kızılelma (MİUS), bu yeni muharebe konseptine yön verecek. Bayraktar İHA/SİHA’ların tecrübesiyle geliştirilen bu sistem, geleceğin teknolojileriyle donatılacak ve agresif manevralarla hava-hava muharebeleri gerçekleştirebilecek. Düşük radar izine sahip Kızılelma, kısa pistli gemilerden kalkış-iniş yapabilecek ve gövde içindeki mühimmatlarla hedeflere taarruz edebilecek.

Bayraktar Kızılelma özellikleri

  • 5 Saat Havada Kalış Süresi
  • 1500 Kilogram Faydalı Yük Kapasitesi
  • 8.5 Ton Maksimum Kalkış Ağırlığı
  • 0.6 Mach Seyir Hızı
  • 0.9 Mach Maksimum Hız
  • 30.000 Feet Operasyonel İrtifa
  • 500 nm Görev Yarı Çapı
  • Otomatik İniş ve Kalkış
  • Düşük Görünürlük
  • Yüksek Manevra Kabiliyeti
  • Görüş Hattı ve Görüş Hattı Ötesi Haberleşme
  • Kısa Pistli Uçak Gemilerinden Kalkış ve İniş Kabiliyeti
  • AESA Radar İle Yüksek Durumsal Farkındalık
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.