Dolar 34,2398
Euro 37,6309
Altın 2.920,13
BİST 9.109,34
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 27°C
Az Bulutlu
İstanbul
27°C
Az Bulutlu
Paz 24°C
Pts 26°C
Sal 25°C
Çar 26°C

Rüyalara Dair Daha Önce Hiç Duymadığınız Birbirinden Çarpıcı 12 Gerçek

Genel olarak rüyalar, REM evresinde gerçekleştiğini bildiğimiz anlardır. Bazılarımız bu anları çok net hatırlarken, bazılarımız asla hatırlamaz. Ancak rüyalara dair bildiklerimiz bunlarla sınırlı değil.

Rüyalara Dair Daha Önce Hiç Duymadığınız Birbirinden Çarpıcı 12 Gerçek
3 Ekim 2024 01:40
47

Alanında uzman araştırmacılar, rüyalara dair yaptığı çalışmalara hız kesmeden devam ediyor. Fakat doğruluğu kesinleşen bazı genelgeçer bilgiler de bulunmakta.

Gelin, rüyalar hakkında neler biliyoruz bunlara bakalım.

Konu hakkında yapılan araştırmalar, rüyalar hakkında bize önemli ipuçları verir.

Örneğin en gerçekçi rüyalarımızı, gece boyunca yaklaşık 90 ila 120 dakikalık aralarla ve kısa bölümler hâlinde gerçekleşen hızlı göz hareketleri (REM) sırasında görürüz. 

Bize sanki birkaç saat sürmüş gibi gelen rüyalar ise genellikle sabah saatlerinde görülür. Birkaç saniye sürmüş hissiyatı veren bir rüya gördüyseniz, bilin ki REM uykusunu gece saatlerinde uyumuşsunuz.

Şaşırtıcı bir şekilde geç yattığınız günlerde rüyalarınızı hatırlama olasılığınız çok daha yüksektir. Çünkü REM uykusunun her bir bölümü, bir öncekinden çok daha uzundur.

Rüya gördüğünüz esnada kaslarınız, adetâ felçli bir hâle gelir.

Uzmanlara göre bunun sebebi, rüyalarınızı yaşamanızı engellemektir. Tahmin edilenin aksine rüyaların büyük bir kısmında, ses ve hareket oldukça azdır. Bu anlar yalnızca görselliğe dayalıdır. 

Size göre gördüğünüz rüyalar genellikle tıpkı gündelik yaşantınız formatında gibi gelebilir. Ancak bu büyük bir yanılgıdır. Aslında insanların %12’si, rüyalarını günlük hayatta olduğu gibi renkli değil siyah beyaz görür.

Ayrıca rüyalarınızın çoğu, birkaç gün önce yaşadığınız düşünce veya olaylarla bağlantılıdır. Yine Stanford Üniversite’ne göre, rüyalarda yalnızca daha önce bizzat veya televizyonda gördüğümüz yüzleri görürsünüz.

Gelelim kabuslara.

Kabuslar çoğunlukla 3-6 yaşları arasında başlar ve 10 yaşından sonra azalır. Kabuslar en çok gecenin son üçte birinde görülürken kadınlar, ergenlik ve yetişkinlik dönemlerinde erkeklere oranla çok daha fazla kabus görür.

Aslında kabus görmek hafife alınmamalıdır. Çünkü kabuslarınız düzenli olarak tekrarlıyorsa ve psikolojik olarak sizi etkiliyorsa kabus bozukluğu ismi verilen bir rahatsızlığınız olabilir. Bu tip bir durumunuz varsa doktora gözükmenizde fayda var.

Genel olarak insanlar, rüyalarının %95 ila %99’unu unutma eğilimindedir.

Ayrıca sağlıklı insanların yanında görme engelliler ve hayvanlar da rüya görebilir. Hatta 10 yaşın üzerindeki herkesin, her gece en az 4-6 rüya gördüğünü rahatlıkla söyleyebiliriz. Yalnızca biz hatırlamıyoruz!

Özetle rüyaların kendileri, verdikleri etkiler ve onlar hakkındaki her ayrıntı, uzmanlar tarafından hâlâ araştırılmaya devam ediyor. Şimdilik bildiğimiz gerçekler bunlarla sınırlı.

Kaynaklar: Health Line, Medium
ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.