Japonlar şimdi de elmastan işlemci yapıyor!
Elmas, yarı iletken teknolojisinde yeni bir dönem başlatabilir. Hem performans hem de sıcaklık konusunda çok daha dayanıklı bir madde.
Yarı iletken teknolojisi sürekli olarak daha güçlü, daha verimli ve daha dayanıklı malzeme arayışında. Bu arayış, bilim insanlarını doğanın en sert ve en değerli maddelerinden birine, elmasa yönlendirdi. Buna göre elmas, yarı iletken endüstrisinde devrim yaratma potansiyeline sahip.
Elmas, yarı iletken teknolojisinde devrim yaratabilir
Elmas, sertliği ve ısı iletkenliği gibi özellikleri sayesinde elektronik dünyasında dikkat çekiyor. Standart silikon yarı iletkenlere kıyasla 10 kat daha fazla performans sunabilen elmas tabanlı güç cihazları, Japonya merkezli gelişmeler sayesinde ticarileşmeye yaklaşıyor.
Elmas, bileşen seviyesinde silikondan yaklaşık 50 bin kat daha fazla elektriği kaldırabiliyor. Ayrıca beş kat daha yüksek sıcaklıklarda çalışabiliyor. Bu özelliği ise elektrikli araçlar, uçaklar, enerji şebekeleri ve nükleer santraller gibi büyük güç kaynağı gerektiren uygulamalar için vazgeçilmez hale getiriyor.
Elmasın işlenmesi zor bir malzeme olması, elektronik sınıfı alt tabakaların üretiminde önemli teknolojik engeller oluşturuyordu. Ancak Japon şirketler bu alanda büyük ilerlemeler kaydetti. Geçtiğimiz yıl Saga Üniversitesi dünyanın ilk elmas tabanlı güç devresini üretti. Orbray isimli firma ise 2 inç elmas çiplerin seri üretmenin yolunu açtı.
2024 yılında da ivme devam ediyor. Power Diamond Systems 6,8 amper akımı kaldırabilen elmas donanımını tanıttı. Ayrıca birkaç yıl içinde ticari sevkiyatlara başlamayı hedefliyor. Ookuma Diamond Device ise 2026’dan itibaren elmas yarı iletkenler üretecek bir fabrika inşa ediyor.
Uzmanlar, elmas tabanlı mikroişlemcilerin 2025-2030 arasında laboratuvardan pazara geçişini tamamlayacağını öngörüyor. Ticari kullanıma yaklaştıkça sentetik elmas ve yarı iletken ekipman üretimi yapan şirketler bu büyümeden faydalanacak.