Dolar 34,9533
Euro 36,7005
Altın 2.997,96
BİST 10.009,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 9°C
Az Bulutlu
İstanbul
9°C
Az Bulutlu
Cts 10°C
Paz 9°C
Pts 10°C
Sal 11°C

Benzinli Otomobillerin Kabusu, Elektrikli Otomobillerin Rüyası: Dur-Kalk Trafik Nasıl Elektrikli Otomobillerin Şarj Olmasını Sağlıyor?

Elektrikli araçlar, hepimizin şikâyet ettiği dur-kalk trafikleri avantaja çevirebiliyor. Peki bu nasıl oluyor?

Benzinli Otomobillerin Kabusu, Elektrikli Otomobillerin Rüyası: Dur-Kalk Trafik Nasıl Elektrikli Otomobillerin Şarj Olmasını Sağlıyor?
3 Ekim 2024 16:27
70

Dur-kalk trafik çoğu sürücü için bir işkencedir. Tek etkisi sıkıcı bir sürüş deneyimi değil tabii ki, yakıt tüketimini de bir o kadar olumsuz etkiliyor.

Ancak iş elektrikli arabalara gelince işler biraz değişiyor. Çünkü elektrikli arabalar bu durumu avantaja çeviren bir sisteme sahip.

Konuyu biraz daha açalım.

Anlatmaya çalıştığımız bu sistemin adı ‘Rejeneratif frenleme’. Rejeneratif frenleme, elektrikli ya da hibrit araçlarda kullanılan bir enerji geri kazanım sistemi.

Peki nasıl çalışıyor?

Bildiğiniz gibi geleneksel fren sistemlerinde, frenleme sırasında kinetik enerji ısıya dönüşüyor ve boşa gidiyor. Ancak elektrikli arabalardaki elektrik motorları, hem güç üretmek hem de frenleme işlevi görecek şekilde çalışıyor. Elektrik motoru bir nevi jeneratör gibi çalışarak mekanik enerjiyi elektrik enerjisine dönüştürüyor ve bu enerjyii doğrudan aracın bataryasına gönderiyor.

Bu sistemin elektrikli arabalar için avantajı ne?

Elektrikli araba dediğimiz zaman akla gelen ilk sorun menzil oluyor. Rejeneratif frenleme de bu noktada devreye giriyor. Bu sistem sayesinde kazanılan enerji, bataryayı tekrar doldurduğu için menzilini artırıyor.

İçeriğimizi noktalamadan rejeneratif frenlemenin sadece elektrikli arabalarda değil, modern trenler, elektrikli bisikletler ve scooterlar gibi diğer ulaşım araçlarında da kullanıldığını hatırlatalım. 

Kaynaklar: Toyota, AutoExpress 
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.