Dolar 35,2197
Euro 36,7158
Altın 2.961,96
BİST 9.618,20
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 12°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
12°C
Hafif Yağmurlu
Sal 15°C
Çar 11°C
Per 9°C
Cum 10°C

Orta Doğu Gerilimleri Nedeniyle Asya Borsaları Düşüşte, Petrol Yükseliyor

Orta Doğu Gerilimleri Nedeniyle Asya Borsaları Düşüşte, Petrol Yükseliyor

Orta Doğu Gerilimleri Nedeniyle Asya Borsaları Düşüşte, Petrol Yükseliyor
2 Ekim 2024 23:26
58

İran’ın İsrail’e yönelik füze saldırısının ardından artan jeopolitik gerilimler nedeniyle Asya borsaları bugün düşüş yaşadı ve yatırımcılar geleneksel olarak daha güvenli varlıklara yöneldi. Saldırı, Orta Doğu’da olası bir tırmanma konusunda endişelere yol açarak, Wall Street’teki önceki düşüşle uyumlu bir satış dalgasını tetikledi.

Japonya’da Nikkei Endeksi %1,5, Güney Kore’de KOSPI %1,3 ve Avustralya’nın ana göstergesi %0,3 düştü. MSCI’nin en geniş Asya-Pasifik hisseleri endeksi de %0,5 azaldı. Hong Kong piyasaları Salı günü tatil nedeniyle kapalıydı ve henüz açılmadı, ana kara Çin piyasaları ise Altın Hafta tatili nedeniyle kapalı kalmaya devam ediyor. Ayrıca, Tayvan’da tayfun nedeniyle işlemler durduruldu.

ABD S&P 500 hisse senedi endeksi vadeli işlemleri %0,16 düşüşte, nakit endeksin bir gece önceki %0,9’luk düşüşünün ardından. Pepperstone’un araştırma başkanı Chris Weston, piyasaların jeopolitik olaylar etrafındaki riski fiyatlamada zorlandığını vurgulayarak, durumun akışkan olduğunu ve İsrail veya İran’dan gelecek söylemlerdeki gelişmelere bağlı olarak piyasa hissiyatının önemli ölçüde değişebileceğini belirtti.

Arz kesintileri konusundaki endişeler arasında petrol fiyatları yükseldi. Brent ham petrol vadeli işlemleri %1’in üzerinde artarak varil başına 74,33$ seviyesine yükseldi ve Salı günkü %2,5’lik artışın üzerine eklendi. ABD WTI vadeli işlemleri de Salı günü %2,4 yükseldikten sonra %1,3 artarak 70,73$ seviyesine ulaştı.

Genellikle güvenli liman varlığı olarak görülen altın, önceki seanstaki %1’in üzerindeki kazancın ardından hafifçe %0,16 düşerek ons başına 2.658,63$ seviyesine geriledi. Bu düşüş, geçen ayki 2.685,42$ rekor seviyesine yakın bir noktadan geldi. ABD Hazine getirileri de düştü, gösterge 10 yıllık tahvil getirisi 1,5 baz puan azalarak %3,7278’e geriledi.

ABD para birimini avro ve diğer büyük para birimlerine karşı karşılaştıran dolar endeksi, Salı günü ulaştığı üç haftanın en yüksek seviyesi olan 101,39’dan sonra 101,21’de sabit kaldı. Avro, önceki seansta %0,6 düştükten sonra 1,1070$ seviyesinde nispeten değişmedi.

Salı günü açıklanan Avro Bölgesi enflasyon verileri, geçen ay için ECB’nin %2 hedefinin altına düştüğünü gösterdi ve bu durum 17 Ekim’de çeyrek puanlık faiz indirimi beklentilerini destekledi. Buna karşılık, ABD ekonomik verileri güçlü bir ekonomiye işaret ederek, Federal Reserve’in gelecek ay daha agresif bir 50 baz puanlık faiz indirimi yapma olasılığını azalttı.

ABD’de iş açılışları, yavaşlayan bir işgücü piyasasıyla tutarlı olan yumuşak işe alım eğilimine rağmen Ağustos ayında beklenmedik bir artış gösterdi. Özel sektör istihdam verileri bugün açıklanacak ve Cuma günü açıklanacak olan tarım dışı istihdam raporu, ABD ekonomisinin sağlığı hakkında daha fazla bilgi sağlayabilir.

Ayrıca, Demokrat Tim Walz ve Cumhuriyetçi JD Vance’in bugün yapacağı başkan yardımcılığı tartışması ile ABD siyaseti de dikkat çekecek.

Reuters bu makaleye katkıda bulundu.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.