Dolar 34,3351
Euro 36,3952
Altın 2.837,51
BİST 9.420,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cum 12°C
Cts 14°C
Paz 14°C
Pts 14°C

Astronotlar, Yer Çekimsiz Ortamda Nasıl Duş Alabiliyor? Su Damlacıkları Havada Kalmaz mı?

Uzayda yerçekimi yoksa astronotlar öyle bir ortamda duş alabiliyor mu? Alabiliyorlarsa nasıl? Cevabı içeriğimizde!

Astronotlar, Yer Çekimsiz Ortamda Nasıl Duş Alabiliyor? Su Damlacıkları Havada Kalmaz mı?
2 Ekim 2024 23:25
65

Astronotların uzaydayken günlük faaliyetlerini nasıl yapabildiklerini birçoğumuz merak ediyoruz. Mesela tuvaletlerini nasıl yapıyorlar, nasıl su içiyorlar, nasıl ağlayabiliyorlar?

Bugünkü konumuz ve sorumuz ise astronotlar yer çekimsiz ortamda nasıl duş alıyor? Hayal etmesi bile imkânsız gibi…

Önceden daha ilkel yöntemler kullanılıyordu.

İlk NASA görevlerinde, sünger banyoları yapıyorlardı. Astronot Mike Massimino şöyle açıklamıştı:

Banyo yapmak pek işe yaramıyor. Su damlacıkları yüzey gerilimiyle birbirine yapışıyor. Sünger banyosuna benziyor. Bir beziniz var, üzerine biraz su döküyorsunuz, ıslandıktan sonra havluyla kurulanıyorsunuz. Susuz şampuan kullanıyoruz. Temizleniyorsunuz ancak gerçekten temiz sayılmazsınız.

Bir ara vakumlu duşlar da kullanılmıştı.

1970’lerde Skylab Uzay İstasyonu’nda bir duş sistemi kullanılıyordu. Astronotlar, ayaklarından bağlanıyordu ve duşun bir ucundan hortumla su gelirken diğer bir taraftan vakumla su çekiliyordu. Ancak çok işlevsel olmamıştı çünkü su damlacıkları astronotların cildine yapışıp kalıyordu.

Günümüzde biraz daha farklı yöntemler var.

Astronotların kullandığı su, havluyla tutularak vücuda sürülüyor ve geride kalan nem “Çevresel Kontrol ve Yaşam Destek Sistemi” tarafından yakalanarak geri dönüştürülüyor. Böylece suları bitmemiş oluyor. Hatta bu sistemi aşağıdaki içeriğimizde daha detaylı açıklamıştık:

Yani tam anlamıyla duş alabildiklerini söyleyemeyiz ancak hijyeni daha üst seviyeye çıkarmak için geliştirilen yeni nesil köpükleri ve jelleri kullanıyorlar.

Astronot Karen Nyberg, uzayda saçın nasıl yıkandığını uygulamaları olarak gösteriyor:

Uzaydaki astronotların konforunu artıracak ve günlük yaşamını kolaylaştıracak teknolojiler geliştirilmeye devam ediyor. Muhtemelen ileride orada da tüm günlük ihtiyaçlarını rahatça karşılayabilecekler.

Kaynaklar: How Stuff Works, Digital Talks, Northrop Grumman
ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.