Lufthansa CEO’su Havayolunun Toparlanması İçin 2026 Hedefini Belirledi
Lufthansa CEO’su Havayolunun Toparlanması İçin 2026 Hedefini Belirledi
Lufthansa’nın CEO’su Carsten Spohr, havayolunu 2026’daki yüzüncü yılına kadar canlandırmak için bir hedef belirledi ve taşıyıcıyı grubun “sorunlu çocuğu” olarak kabul etti. Austrian Airlines, Swiss ve Eurowings’i de içeren daha büyük bir grubun parçası olan havayolu, yüksek maliyetler, rekabet baskıları ve Boeing uçak teslimlerindeki önemli gecikmelerle zorlu bir toparlanma süreciyle karşı karşıya kalmış durumda.
Spohr, Pazartesi günü yapılan bir bilgilendirmede acil bir dönüşüm ihtiyacını dile getirerek, Lufthansa’nın bir amiral gemisi olarak başarısının tüm şirket için çok önemli olduğunu belirtti. Havayolu, bu yıl ücret maliyetlerindeki artışlar, bilet fiyatları üzerindeki baskılar ve zorlu havacılık piyasası nedeniyle iki kâr uyarısıyla karşı karşıya kaldı. Ayrıca grup, 777x jetleri de dahil olmak üzere 41 yeni Boeing uçağının teslimatını bekliyor ve bu uçaklar kapsamlı gecikmelere maruz kaldı.
Bu gecikme, Lufthansa’yı pandemi öncesinde emekliye ayrılması planlanan eski Airbus uçaklarını kullanmaya devam etmeye zorladı ve bu durum havayolunun kârlı rotalarda genişleme ve daha yeni, daha az yakıt tüketen jetlerle verimliliği artırma kabiliyetini etkiledi. Spohr, “Artık uçurmak istemediğimiz 23 uçağı uçuruyoruz,” dedi.
Yatırımcılar, 29 Ekim’de açıklanacak olan üçüncü çeyrek sonuçları konusunda endişeli, çünkü Lufthansa’nın hisseleri son altı ayda %10 değer kaybetti. Şirketin yaşadığı zorluklar yalnızca Lufthansa’ya özgü değil; Ryanair gibi diğer Avrupa taşıyıcıları da Boeing’in gecikmeli teslimlerinden etkileniyor.
Bu zorluklarla mücadele etmek ve finansal istikrarı artırmak için Spohr, İtalyan taşıyıcı ITA Airways’deki paylarını da belirterek uluslararası büyümenin önemini vurguladı. Lufthansa, transatlantik ve Asya rotalarında rekabetle karşı karşıya kaldı ve son zamanlarda Çinli havayollarının kapasitelerini artırması nedeniyle Frankfurt-Pekin uçuşlarını durdurdu.
Havayolu, avantaj gördüğü Latin Amerika ve Afrika’da yeni pazarları keşfetmeyi hedefliyor. Ayrıca, İtalya gibi daha düşük maliyet tabanlarına sahip yerlerde yeni merkezler kurmak, gelir ve marjları iyileştirmek için bir strateji olarak görülüyor. Bu yaklaşım, havayollarının Ukrayna çatışmasının etkisi ve Çin’deki değişen seyahat talepleri de dahil olmak üzere değişen piyasa dinamiklerine uyum sağladığı daha geniş sektör eğilimiyle uyumlu.
Bu makaleye Reuters katkıda bulunmuştur.
Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.