Dolar
Euro
Altın
BİST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Altay tankı ve Fırtına obüsünün yerli motorlarında önemli gelişme

Türk savunma sanayiinin önemli firmalarından BMC POWER, BATU ve UTKU güç gruplarının ilk sevkiyatını gerçekleştirdi. Firma, Ankara’daki tesisinde üretilen güç ünitelerini Sakarya Arifiye’ye sevk etti. Burada diğer aksamlarla birleştirilecek motor …

Altay tankı ve Fırtına obüsünün yerli motorlarında önemli gelişme
30 Eylül 2024 21:44
65
Türk savunma sanayiinin önemli firmalarından BMC POWER, BATU ve UTKU güç gruplarının ilk sevkiyatını gerçekleştirdi. Firma, Ankara’daki tesisinde üretilen güç ünitelerini Sakarya Arifiye’ye sevk etti. Burada diğer aksamlarla birleştirilecek motor ve transmisyonlar daha sonra tankın üretileceği fabrikaya gönderilecek.

Altay tankının yerli motorunda işler yolunda

Bilindiği üzere BATU, Türkiye’nin ilk yerli tankı Altay için geliştiriliyor. UTKU ise Fırtına obüsleri için tasarlanıyor. 12 silindirli V12 motor tasarımına sahip olan BATU, 1.500 beygir güç üretebiliyor. BMC Power, proje kapsamında motorun yanı sıra tankın manevra ve fren kabiliyetini artıran transmisyon sistemi, soğutma sistemi ve kontrol ünitesini de geliştiriyor. BMC POWER’ın BATU’nun seri üretimine 2027 yılı sonu veya 2028 yılı başında geçilmesi planlanıyor.

Mevcut bilgilere göre Türkiye, Altay tankı projesi kapsamında 250 adet tank tedarik etmeyi hedefliyor. Bu tankların ilk 85 ila 100 adedinde Güney Kore güç grubu (motor + transmisyon) kullanılacak. Geri kalan tanklarda ise BATU güç grubu kullanılacak.

Öte yandan UTKU motoru, V8 konfigürasyonunda 8 silindirli bir dizel motor konumunda. 1.000 beygir güç üretebilen UTKU’nun da 2026 yılının sonlarında seri üretime geçmesi hedefleniyor.

MAVİ BATU geliyor

BMC POWER’ın ayrıca deniz araçları için dizel motor geliştirme projesine de başladı. MAVİ BATU adı verilen proje kapsamında 1407 Beygir güce sahip marin dizel motor geliştirilecek. Geliştirilecek 12 silindir V Tip motorun 27.36 L motor hacmine sahip olması ve farklı deniz araçlarında kullanılması planlanıyor.

ETİKETLER: , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.