Dolar 34,5498
Euro 36,4662
Altın 2.962,01
BİST 9.146,35
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cum 18°C
Cts 9°C
Paz 10°C
Pts 11°C

Bazı Kimyasal Elementlerin Sembolleri Neden Adında Bulunmayan Harflerden Oluşuyor?

Kimya derslerini hatırlıyor musunuz? Periyodik tabloyu gözünüzün önüne getirin. Bazı elementlerin sembolleri hâlâ aklınızda bile olabilir!

Bazı Kimyasal Elementlerin Sembolleri Neden Adında Bulunmayan Harflerden Oluşuyor?
28 Eylül 2024 11:43
194

Peki bu sembollerden bazılarının neden ismindeki bir harfi taşımadığını merak ettiniz mi?

Mesela kurşunun semboli neden İngilizceye karşılık gelecek şekilde “Ld” değil de içinde hiç bulunmayan harflerden oluşan “Pb”?

Kimyasal elementlerin kısaltmaları, iki ya da tek harfli bir sembol olarak kullanılıyor.

Bazı elementlerin ismindeki uyum bir yana, bazılarındaki “anlamsız” harf kombinasyonu, birçok kişiyi düşünmeye sevk ediyor. Kurşunu örnek vermiştik, kurşunun sembolü “Pb”dir; burada ne “p” ne de “b” harfi, gördüğünüz gibi elementin ismiyle doğrudan bir ilişkiye sahip. Bu durum, kimya biliminin evrensel doğasından kaynaklanıyor ve tarihsel olarak çeşitli kültürel etkileşimleri yansıtıyor.

Elementler, farklı coğrafyalarda ve zaman dilimlerinde keşfedildiği için, her birinin ismi farklı dillerden gelme eğilimindedir. Mesela tungsteni ele alalım: Sembolü “W”dir çünkü Almanya’da bu element “wolfram” olarak adlandırılıyor.

Yani aslında bu durum, bilim insanları arasında bir uzlaşmanın sonucudur da diyebiliriz.

Ayrıca klasik metinler ve farklı dillerin etkisi de burada önemli bir rol oynuyor. Cıva, Latince “hydragyrum” kelimesinden türetilmiş olup “su gümüşü” anlamına gelir ve bu da cıvanın sıvı hâlinin parlaklığına bir atıfta bulunur.

Bulmaca çözüldü: Kurşun ise Latince’deki “plumbum” kelimesinden geliyor. Latince, bir bilim dili olduğu için burada da cevabı kendisinden alıyoruz. Geçmişteki bilim insanlarının Latince ve Yunancayı ortak bir dil olarak kullanmasının sonucu olarak da bu durum ortaya çıkmış gibi görünüyor.

Kaynaklar: Hawaii Üniversitesi, LOC
ETİKETLER: , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.