Yapay zekalı avukat, şirketinin başını fena yaktı
ABD Federal Ticaret Komisyonu, yapay zekalı avukat hizmeti sunan bir şirkete açtığı davadan zaferle ayrıldı. Böylece yapay zekalı avukat macerası da tam olarak başlayamadan sona ermiş oldu.
ABD Federal Ticaret Komisyonu (FTC), bir süre önce kendisini “dünyanın ilk robot avukatı” olarak tanıtan yapay zeka destekli DoNotPay’in, insan hukuki temsilciliğinin yerini alabileceği iddialarını destekleyemediğini iddia ederek şirkete karşı harekete geçmişti.
Ajansın şikayetinde DoNotPay’in, yapay zeka sohbet robotunun bir insan avukata eşdeğer olup olmadığını değerlendirmek için testler yapmadığı ve şirketin kendi avukatlarını işe almadığı veya tutmadığı belirtiliyor. DoNotPay’in ise, mahkemede 193.000 dolarlık anlaşmayı kabul ettiği bildiriliyor.
Bu anlaşma uyarınca DoNotPay sadece ceza ödemekle kalmayacak, 2021 ile 2023 yılları arasında hizmetine abone olan müşterileri tekliflerinin sınırlamaları hakkında bilgilendirmesi de gerekecek.
Bu anlaşma, aldatıcı iddialarda bulunmak için yapay zekayı kullanan işletmeleri hedef alan Operation AI Comply (AI Uyumluluğu Operasyonu) adlı bir FTC programının parçası olarak değerlendirilebilir. Konu hakkında açıklama yapan FTC Başkanı Lina M. Khan, “İnsanları kandırmak, yanıltmak veya dolandırmak için yapay zeka araçlarını kullanmak yasadışıdır” diyor ve devam ediyor: “FTC’nin yaptırım eylemleri, kitaplardaki yasalara göre yapay zekanın muaf olmadığını açıkça ortaya koyuyor. FTC, bu pazarlardaki haksız veya aldatıcı uygulamalara karşı sert önlemler alarak, dürüst işletmelerin ve yenilikçilerin adil bir şansa sahip olmasını ve tüketicilerin korunmasını sağlıyor.”
Bu arada DoNotPay, birden fazla eyalet barosunun davaya müdahale etmesinin ardından, 2023’te zaten mahkeme ortamında yapay zeka sohbet robotunu kullanma girişimini erteleme kararı almıştı.