Dolar 35,2030
Euro 36,7850
Altın 2.974,33
BİST 9.724,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 13°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
13°C
Hafif Yağmurlu
Sal 14°C
Çar 12°C
Per 10°C
Cum 9°C

Esenyurt Kardeş Kültürler Festivali Başlıyor

Esenyurt Belediyesi’nin İl Dernekler Birliği iş birliğiyle düzenleyeceği Kardeş Kültürler Festivali’nin tanıtımı yapıldı. Festivale tüm yurttaşları davet eden Belediye Başkanı Ahmet Özer, “Şimdi kardeşlik zamanı diyerek, birbirimizi kucaklayalım. Komşularımızla, diğer dillerle bir gönül köprüsü kuralım” dedi.

Esenyurt Kardeş Kültürler Festivali Başlıyor
27 Eylül 2024 11:04
52

(İSTANBUL) – Esenyurt Belediyesi’nin İl Dernekler Birliği iş birliğiyle düzenleyeceği Kardeş Kültürler Festivali’nin tanıtımı yapıldı. Festivale tüm yurttaşları davet eden Belediye Başkanı Ahmet Özer, “Şimdi kardeşlik zamanı diyerek, birbirimizi kucaklayalım. Komşularımızla, diğer dillerle bir gönül köprüsü kuralım” dedi.

Yedi bölgeye özgü yöresel kültürlerin sergileneceği ve çeşitli sanatçıların sahne alacağı Esenyurt Kardeş Kültürler Festivali için tanıtım toplantısı düzenlendi. Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen organizasyona, Başkan Özer, ilçe siyasi parti temsilcileri, Esenyurt Belediyesi CHP ve AKP Meclis üyeleri, muhtarlar ve il derneklerinin yönetimleri katıldı.

Festivalin içeriğiyle ilgili katılımcıları bilgilendiren Başkan Özer, şunları söyledi:

“Biz geçip giderken eserlerimiz hatırlansın”

“İnsanları birbirine yaklaştıran sevinçler ve acılardır. Biz şimdi güzel bir amaç için bir araya geldik. Şu tabloya baktığımız zaman ülkemizin dört bir yanından olan insanları görüyorum. Hepimizin adı, memleketi farklı olabilir ama soyadımız Esenyurt. Bizim ortak yanımız Esenyurt. Bunu ortaya çıkarmalıyız. Biz burada bir sevgi ruhu, kentlilik ruhu yaratamazsak çocuklarımıza güzel bir gelecek bırakamayız. Bu salondakiler belki 30 sene sonra burada olmayacaklar ama öyle bir ortam hazırlayalım ki çocuklarımız daha güzel dünyada yaşasınlar. İyi anılar biriktirelim ve bunu gelecek kuşaklara anlatalım. Şehrimize eserler bırakalım. Biz geçip giderken eserlerimiz hatırlansın. Önemli olan bu dar-ı dünyadan geçerken bir iz bırakmaktır. Birbirimizi seversek bunu yapabiliriz. Herkesin memleketi, partisi ayrı olabilir ama burayı kendine vatan edinmiş insanlarımız, 46 il derneğimiz var. Bunlara bir şemsiye olması lazım. Bunun için bir Esenyurtluluk kimliği yaratmalıyız. Bu festivali yapmamızdaki amacımız bu.”

Esenyurt’u Türkiye’ye örnek bir ilçe yapmak için hedefler belirlediğini söyleyen Özer, şöyle devam etti:

“Hedeflerimiz doğrultusunda mottolar belirledik. Birinci mottomuz; Barış ve Kardeşlik Kenti Esenyurt. Burada her yöreden insan var, bu bir zenginliktir. Yaşar Kemal diyor ya: ‘Dünya binbir çiçekli bahçedir.’ Ben Esenyurt’u Türkiye’nin en zengin ilçesi olarak görüyorum. Çünkü onlarca, yüzlerce kültür var. Biz bunları ortaya çıkarmak için festival yapıyoruz.  İkinci mottomuz ise ‘Kültür ve Sanatın Başkenti Esenyurt.’ Dünyanın en büyük gücü ve zenginliği kültürdür. Bunun kıymetini bilmek lazım. Herhangi bir kültürün diğerine üstünlüğü yoktur. Kültürler birbirlerini besler. Sosyal devletin de insanların bu kültürlerini kaynaştırması için böyle etkinlikler yapması gerekiyor. Daha başka festivallerimiz de var. Örneğin, Uluslararası Halk Dansları Festivali yaptık. 35 ülkeden 500 insanı ağırladık. Bir parça da olsa bizi yüreklerinde kendi memleketlerine götürdüler. Bu büyük bir iştir. Dünya ile hemhal olduk. Bir Gençlik Festivali yaptık. Gençlerimiz eğlendi. Bu festivallerimiz devam edecek. Edebiyat ve Sanat Festivali’miz, Kadın Emeğinin Değerlendirilmesi Festivali’miz olacak.”

Festivalin içeriği ile ilgili de bilgilendirmede bulunan Özer, şunları aktardı:

“Bir köprü kuralım. Komşularımızla, diğer dillerle…”

“Festivalimiz 9 gün sürecek. Her bölgenin kendine has bir takım güzellikleri var. Yemekleri, gelenekleri bu festivalde olacak. Söyleşiler, paneller olacak, yöresel sanatlar, halaylar, dengbejler… Hepsi bu festivalde… Yani herkes aradığını bulacak. Ama herkes her kültürü görsün. Bu büyük bir zenginliktir, bunu oluşturalım. ‘Şimdi kardeşlik zamanı’ diyerek birbirimizi kucaklayalım. Bir köprü kuralım. Komşularımızla, diğer dillerle… Bu gönül köprüleri bizi giderek zenginleştirecek. Bu şehirde yaşadığımız için kendimizi şanslı hissedeceğiz. Herkesin gururla Esenyurtluyum diyebileceği yolu açmaya kararlıyım. Ancak bunu hep beraber yapabiliriz.”

Kardeş Kültürler Festivali’nin Esenyurt’un tanıtımı için önemli olduğunu vurgulayan İl Dernekler Birliği Başkanı Orhan Onur ise “Farklı kültürlerin iş birliğiyle her yıl düzenlediğimiz Kardeş Kültürler Festivali’ni Belediye Başkanımız sayın Ahmet Özer’in öncülüğünde yapmaktan onur duyuyoruz. Kültürel zenginliğimizi meydana taşıdığımız bu festivalimiz, Esenyurt halkımızın her yıl heyecanla beklediği bir şölene dönüştü. Bu süreçte sizlerden istediğimiz, kardeşçe Türkiye’ye örnek olacak şekilde ilçemizi tanıtmamız” diye konuştu.

Esenyurt’ta yarın başlayacak ve 6 Ekim’e kadar sürecek festivalde, 46 ilin standı kurulacak ve her gün bir bölgenin tanıtımı yapılarak o bölgeye özgü sanatçılar konserler verecek. Etkinlikte; geleneksel el sanatları stantları ve yörelerin kıyafet kültürü, yemek kültürü ve zanaatlarının gösterileceği Zanaatkarlar Sokağı kurulacak. Festivalde, halk oyunları, halk aşıkları, yöre ozanları ve yörelerin gelenek ve göreneklerini tanıtan programlar da yer alacak. Etkinliğin ilk gününde Yeni Belediye Meydanı’nda başlayacak kortej yürüyüşü ve halk oyunları gösterilerinin ardından sanatçı Haluk Levent sahne alacak.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.