Dolar 34,9533
Euro 36,7005
Altın 2.997,96
BİST 10.009,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 9°C
Az Bulutlu
İstanbul
9°C
Az Bulutlu
Cts 10°C
Paz 9°C
Pts 10°C
Sal 11°C

Daha Verimli Bir Gün İçin Kahveyi Ne Zaman İçmelisiniz? Ritüellerinizi Biraz Değiştireceğiz!

Kahve! Çoğumuzun sabahları gözünü açar açmaz koştuğu, vazgeçilmez enerji kaynağı. Ancak kahve içmenin sadece bir alışkanlık olmadığını biliyor muydunuz? Doğru saatte içildiğinde, kahveden alacağınız verim çok daha yüksek olabilir.

Daha Verimli Bir Gün İçin Kahveyi Ne Zaman İçmelisiniz? Ritüellerinizi Biraz Değiştireceğiz!
27 Eylül 2024 08:37
85

Özellikle kortizol seviyelerimizle uyumlu bir zamanlama, kahveye olan bağımlılığınızı azaltabiliyor ve gün boyu enerjik kalmanızı sağlayabiliyor.

Peki kahveyi ne zaman içmek gerekiyor? Sabah ilk iş kahveye uzanmak doğru mu yoksa biraz beklemek mi gerekiyor?

Kortizol seviyeleri ve kahve neden önemli?

,

Vücudumuzun doğal olarak ürettiği stres hormonu kortizol aynı zamanda bizi zinde de tutuyor. Sabah uyandığımızda, kortizol seviyelerimiz zaten en yüksek seviyelerde olduğu için ekstra bir uyarıcıya aslında ihtiyaç duymayız.

Kortizol seviyeleri, genellikle sabah 8 ila 9 arasında zirve yapıyor. Bu da demek oluyor ki sabah kahveyi bu saatlerde içmek, kahvenin etkisini azaltabiliyor ve vücudun doğal uyanma sürecini bozabiliyor.

Yani o ilk yudumu almadan önce biraz daha beklemek, aslında çok daha mantıklı olabiliyor!

Kahve içmek için en ideal saatler hangileri?

Kahveden en iyi faydayı sağlamak için kortizol seviyelerimizin nispeten düşük olduğu saatleri tercih etmek gerekiyor. Uzmanlara göre en iyi kahve içme saatleri sabah 9.30 ila 11.30 arası ve öğleden sonra 13.30 ila 17.00 arası.

Bu saatlerde kortizol seviyeleri düşüşte olduğu için kahvenin enerji verici etkisini daha güçlü hissedersiniz. Özellikle öğleden sonra düşen enerjinizi toparlamak için 13.30 sonrası mükemmel bir zaman dilimi olabilir.

Bu zamanlama stratejisini izlemek, kahvenin etkisini artırırken vücudunuzun kafein toleransını da dengeleyebilir. Aksi takdirde, sabahları içilen kahve hem daha az etkili olacak hem de zamanla vücudun kafeine olan hassasiyeti azalacak, daha fazla kahve tüketme ihtiyacı doğacaktır.

Sabah ilk kahveyi ertelemek zor mu?

Kabul edelim, sabahları kahveden önce hiçbir şey yapamıyormuşuz gibi hissetmek oldukça yaygın bir durum. Ancak kahve alışkanlığını bir rutine oturtmak, gün boyu daha enerjik hissetmenizi sağlayabilir.

Sabahları 8-9 arası bir kahve molası yerine, önce su içmek ya da hafif bir kahvaltı yaparak metabolizmanızı uyandırmak çok daha faydalı olabilir.

Ardından, 9.30 civarında kahvenizi keyifle yudumlayabilir ve kahvenin etkisinin çok daha uzun süre devam ettiğini fark edebilirsiniz.

Kahveyi ne zaman tüketmemeliyiz?

Kahvenin sihirli etkilerini görmek istiyorsanız onu her saat içmekten kaçınmalısınız. Özellikle akşam saatlerinde kahve içmek, uyku düzeninizi bozabiliyor ve uzun vadede uykusuzluğa neden olabiliyor.

Kafeinin etkileri vücutta yaklaşık 6 saat boyunca sürdüğü için de yatmadan önce en az 6 saat boyunca kahve tüketmemek en iyisi. Böylece hem gün içindeki enerjinizi dengeler hem de sağlıklı bir uyku çekmenizi garanti altına alırsınız.

Yani kahve içmek bir sanatsa, bu sanatı en iyi şekilde icra etmenin yolu, zamanlamayı iyi ayarlamaktan geçiyor. Bir dahaki sefere kahveye uzandığınızda, biraz daha bekleyin ve farkı hissedin!

Kaynaklar: Cleveland Clinic, Houston Methodist, Health

Bunları da inceleyebilirsiniz:

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.