Dolar 34,3351
Euro 36,3952
Altın 2.837,51
BİST 9.420,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cum 12°C
Cts 14°C
Paz 14°C
Pts 14°C

Hayal Etmesi Bile Tat Kaçırıyor: Astronotlar Yer çekimsiz Ortamda Tuvaletlerini Nasıl Yapabiliyor?

Günlük hayatımızdaki ihtiyaçlarımızdan biri olan tuvalet, uzayda çok daha farklı. Sonuçta yer çekimi yok! O hâlde astronotlar tuvaletlerini nasıl yapıyor?

Hayal Etmesi Bile Tat Kaçırıyor: Astronotlar Yer çekimsiz Ortamda Tuvaletlerini Nasıl Yapabiliyor?
26 Eylül 2024 18:42
41

Astronotlarla ilgili türlü türlü şeyleri merak ediyoruz. Mesela astronotlar nasıl su içiyor, nasıl uyuyor? Peki hiç, tuvalet konusunu düşündünüz mü?

Astronotlar, yer çekimsiz ortamda tuvaletlerini nasıl yapıyor? Anlatalım.

Uzay istasyonlarındaki ilk tuvalet, 2000 senesinde tasarlandı.

Astronotlar için tasarlanan ilk tuvalet, erkekler içindi ve tuvaletinizi ayakta yapmanız gerekiyordu. Bu yüzden kadınlar, bu tuvaleti kullanamıyordu. Dışkılarını yapmak için ise “uyluk kayışı” adı verilen bir şey kullandılar ancak yeterince işlevsel değildi.

Günümüzde kullanılan ve astronotların işlerini epey kolaylaştıran tuvalet 2018’de NASA tarafından, 23 milyon dolara tasarlandı.

Astronotların tuvaleti, bizim bildiklerimizden daha farklı.

Astronotların idrarlarını yapması için, ucunda huni olan bir hortumu kullanmaları gerekiyor. Bedenlerine sıkıca tuttukları bu huni, işlerini kolayca halletmelerini sağlıyor. Hatta %90’ı su olan idrarlar toplanarak içilebilir suya dönüştürülüyor ve böylece fazla yer de kaplamamış oluyor.

Tabii dışkı bundan biraz daha farklı. Oturmak için kapağı kaldırdıklarında klozet, hemen emişe geçiyor. Dışkılari vakumlu torbalara çekiliyor. Herhangi bir sızdırma durumu olmaması için klozetin açık kısmı normalden çok daha küçük.

Dışkıların gittiği hava geçirmez torbalar, kargo aracına yükleniyor. Araç daha sonra fırlatılarak Dünya’nın atmosferinin üst kısımlarında yanıyor. Yani sizin dilek tuttuğunuz o yıldızlardan biri aslında yanmış astronot kakası olabilir…

Kaynaklar: TUBİTAK, University of Buffalo

Uzay meraklıları için daha fazlası:

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.