Dolar 35,2199
Euro 36,7267
Altın 2.958,19
BİST 9.626,56
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 12°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
12°C
Hafif Yağmurlu
Sal 14°C
Çar 11°C
Per 9°C
Cum 10°C

Barbados Başbakanı Dünya Bankası’ndan İklim Yardımı Reformu Talep Ediyor

Barbados Başbakanı Dünya Bankası’ndan İklim Yardımı Reformu Talep Ediyor

Barbados Başbakanı Dünya Bankası’ndan İklim Yardımı Reformu Talep Ediyor
26 Eylül 2024 15:52
59
İklim değişikliği ve yüksek borç seviyelerinin yarattığı finansal zorlukları ele almak amacıyla, Barbados Başbakanı Mia Mottley, iklim açısından savunmasız ülkelere acil likidite sağlamayı amaçlayan yeni bir Dünya Bankası tesisinin kurulmasını savundu. Bu öneri, birçok gelişmekte olan ülkenin desteğini alan Bridgetown Girişimi’nin üçüncü versiyonunun bir parçası.

Dış İlişkiler Konseyi’ne hitap eden Başbakan Mottley, özellikle çoklu zorluklar karşısında savunmasız ülkelerin seslerinin duyulmasını sağlamak için küresel tutumlarda bir değişiklik ve kuralların gözden geçirilmesi ihtiyacını vurguladı.

İlk olarak 2022’de başlatılan ve 2023’te revize edilen Bridgetown Girişimi, yaklaşık 70’i borç sıkıntısı riski altında olan gelişmekte olan piyasalar ve gelişmekte olan ülkeler için borçlanmayı daha uygun hale getirmeyi amaçlıyor.

Bridgetown 3.0 olarak bilinen girişim, ülkelerin iklim değişikliğine uyum sağlamaları ve ekonomilerini doğal afetlere karşı korurken uzun vadeli ekonomik büyümeyi teşvik etmeleri için finansman sağlamak üzere spesifik eylemler belirliyor.

Girişim, gelişmekte olan ülkelerin iklim krizi ve doğayla ilgili girişimler için yıllık 1,8 trilyon dolar yatırıma, ayrıca yoksullukla mücadele, eğitimi geliştirme ve diğer Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine ulaşmak için her yıl 1,2 trilyon dolar ek yatırıma ihtiyaç duyduğunu tahmin ediyor.

Önerilen reformlar arasında, gelişmekte olan ülkelerin Uluslararası finansal kuruluşların yönetiminde daha güçlü temsil edilmesi ve G20 Ortak Çerçevesi’nin daha zamanında borç tedavisi için iyileştirilmesi yer alıyor.

Önerinin kilit özelliklerinden biri, Dünya Bankası tarafından bir “evrensel koşullu finans tesisi” oluşturulması. Bu tesis, doğal bir afet sonrasında tüm iklim açısından savunmasız ülkelere düşük veya sıfır faizli acil likidite sunacak.

Ayrıca, Bridgetown 3.0 gündemi, yeni ve mevcut donör ülkelerin bu yıl Dünya Bankası’nın düşük gelirli ülkeler fonu olan Uluslararası Kalkınma Birliği’ne (IDA) en az 120 milyar dolar katkıda bulunmalarını talep ediyor. Aynı zamanda özel finansmanın yıllık 500 milyar dolar ek kaynak seferber etmesini istiyor.

ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı’nın eski başkanı ve şu anki Rockefeller Vakfı başkanı Rajiv Shah, güncellenmiş girişime desteğini ifade etti. Shah, girişimin uygulanmasının potansiyel olarak gelişmekte olan piyasalar ve gelişmekte olan ülkeler için trilyonlarca dolarlık yeni finansman sağlayabileceğini belirtti.

Reuters bu makaleye katkıda bulundu.


Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.