Dolar 35,2188
Euro 36,6824
Altın 2.968,35
BİST 9.730,19
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 12°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
12°C
Hafif Yağmurlu
Sal 14°C
Çar 12°C
Per 10°C
Cum 9°C

20 Yaşındaki Bir Öğrenci, Evde Kendi Nükleer Füzyon Prototipini Yaptı (İyi Havaya Uçmamış)

20 yaşındaki Hudhayfa Nazoordeen adlı matematik bölümü öğrencisi, internetten aldığı parçalarla kendi nükleer füzyon prototipini üretti.

20 Yaşındaki Bir Öğrenci, Evde Kendi Nükleer Füzyon Prototipini Yaptı (İyi Havaya Uçmamış)
26 Eylül 2024 00:20
97

Nükleer enerji denildiği zaman akla gelen ilk şeylerden biri devasa nükleer santrallerdir. İki hafif elementin birleşmesiyle yeni ve ağır bir elementin ortaya çıkmasından kaynaklanan füzyon enerjisini üretmek pek de kolay değil. 

Hudhayfa Nazoordeen adlı öğrenci ise bir füzyon prototipini evinde kendi imkanları ile oluşturmayı başardı. Aşağı yukarı yetişkin bir insanın yumruğu büyüklüğündeki prototip çemberi, sistem çalıştırıldığında sıcak, gazları andıran parlak bir plazma ile doluyor. Bu plazma ile füzyon üretmek mümkün değilse bile plazma aşamasına gelmek, nükleer füzyon için önemli bir adım kabul ediliyor.

Peki bu prototip nasıl ortaya çıktı?

zyon

Nazoordeen aslında daha önce inşaat alanında çalışmış ve elektronik sistemler hakkında da bilgi sahibi olmadığını belirtiyor. Onu bu projeye iten ise merak ve meydan okuma hissi olmuş. Bu süreçte genç öğrenci, uzmanlardan sık sık bilgi almış ve gerekli olan parçaları da Amazon, eBay gibi platformlardan topladığını belirtiyor. 

Reaktörü nasıl inşa edebileceğini de internetten araştırdığını belirten Nazordeen, ayrıca Claude yapay zekâ asistanından da destek aldığını, asistanın özellikle “hayatta kalmasına yardımcı olduğunu” ifade ediyor. Zira bu denemede bir şeylerin yanlış gitmesi durumunda öğrenci hayatını kaybetme riski ile karşı karşıya kalabilirdi. 

Nazoordeen, bu proje için 2000 dolar harcadığını belirtirken bir sonraki hedefini ise gerçekten füzyon enerjisi üretebilen bir sistem kurmak olarak açıklıyor. Nazoordeen’e göre bu proje 10 bin dolara mal olacak. (Siz yine de evde nükleer reaktör yapmayı denemeyin.)

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.